Radar · Nyhet

Partier mobiliserar mot SD i kyrkovalet

:Jessica Gow/TT | Den 17 september har Svenska kyrkans 5,2 miljoner medlemmar över 16 år rätt att rösta till församling, stift och kyrkomöte.

”Sverigedemokraterna ska ta över kyrkomötet”. Det sa partiledaren Jimmie Åkesson i somras. Nu kämpar övriga partier för att mobilisera sina väljare och förhindra det rasistiska partiets inflytande.

Den 17 september är det kyrkoval. För Sverigedemokraterna har valet historiskt haft en stor betydelse. Redan 2001 fick man sina första mandat i kyrkomötet, Svenska kyrkans riksdag.  Samtidigt fungerar hotet från SD som en mobiliserande kraft för de som vill ha en öppen kyrka.

– De vill ha en annan kyrka än den som jag vill ha. De står för en kyrka som vänder sig inåt, som inte för religionsdialog och som pekar finger åt folk, säger Lars Linder, gruppsekreterare för Socialdemokraterna i kyrkomötet.

Han varnar för att de reformer Svenska kyrkan genomfört för att stärkahbtq-personers rättigheter är i farozonen. Sedan 2009 vigs samkönade par och förra året röstade kyrkomötet med knapp majoritet för att säkerställa att hbtq-personer inte diskrimineras i samband med vigsel. Sverigedemokraterna och den högerkristna nomineringsgruppen Frimodig kyrka var emot.

– Vi har flyttat fram positionerna bit för bit. Men allt det vill Sverigedemokraterna och den kristna högern rulla tillbaka. De vill acceptera att präster öppet och aktivt säger att samkönade inte kan gifta sig, säger Lars Linder.

Också Margaretha Herthelius i Fria liberaler i Svenska kyrkan understryker vikten av att rösta för en öppen kyrka. Hon lyfter fram de insatser som Svenska kyrkan gjorde i samband med flyktingvågen 2015 och betydelsen av fortsatt bred uppslutning kring medmänsklighet.

– Kyrkan gjorde en jätteinsats genom allt volontärarbete. Man ordnade sängplatser, mat, kläder. Jag vet inte vad som hade hänt annars. De flesta nomineringsgrupper är en bra motvikt mot de krafter som inte tycker att alla människor har lika värde, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV