Radar · Nyhet

Rekordstor blockad mot tysk brunkolgruva

Foto: Jens Volle/Ende Gelände | Aktivister blockerade  järnvägsspåren och stoppade på så sätt transporter till och från RWEs brunkolsgruva.

6 000 aktivister blockerade energijätten RWEs brunkolsgruva i tyska Rhenlandet. Polisen kritiseras för övervåld, men aktivisterna ser blockaden som en framgång.

Under parollen Ende Gelände – hit men inte längre – deltog 6 000 aktivister i aktionen mot brunkolsgruvan utanför Köln. Genom att blockera järnvägsspåren stoppades under tre dagar stundtals alla transporter till och från gruvan. Aktionen uppges vara den största gruvblockaden hittills i Europa.

Flera aktivister har vittnat om vad de uppfattar som övervåld från polisen. Emily Bronstorp som deltog i aktionen är starkt kritisk till den massiva polisinsatsen där runt 500 aktivister omhändertogs när de var på väg till det järnvägsspår de skulle blockera.

– Vi fick sitta mer än fyra timmar i solen utan vatten och utan möjlighet att gå på toaletten, säger hon.

När deltagarna fördes bort var polisen hårdhänt, menar Emily Bronstorp. Poliser knäade aktivister och drog bort dem med ett grepp om käken.

Efter ett antal timmar i förvar släpptes samtliga aktivister.

Ende Gelände är en del av den klimaträttviserörelse som riktar udden mot det ekonomiska systemet. Inte minst mot de 100 bolag som står för över 70 procent av koldioxidutsläppen, enligt miljöorganisationen CDPs rapport från. Energibolaget RWE är ett av de bolagen.

– Individer källsorterar och köper ekologiskt, medan vi har företag som släpper ut extremt mycket koldioxid utan att få skit för det, säger Emily Bronstorp.

Att bryta mot lagen är berättigat med tanke på det det allvarliga tillståndet för klimatet, anser hon.

– Vi försvarar det som tillhör oss alla med våra kroppar. Läget är akut, då räcker det inte att bara skriva insändare, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV