Krönikor

Sexroboten Harmony gör relationer till varor

I USA finns det i dag fler yogainstruktörer än kolgruvearbetare. Men nu sitter även yogalärarna löst. Gymmet jag går på serverar ett rikt utbud av virtuella yoga-, dans- och styrkekurser med diplomerade, internationellt ansedda instruktörer som peppar och ger pedagogiska anvisningar från en bioduk. Och faktum är att konceptet funkar mer väloljat än kurser ledda av livs levande inhemska förmågor med skiftande dagsform och risk för sjukfrånvaro.

Vi har helt enkelt vant oss vid standardiserad och automatiserad vägledning som en del av våra vardagliga rutiner. Ingen telefonväxel är längre manuell, vi lyssnar tålmodigt på robotrösten som anger X antal val, vilka därefter leder till ytterligare val, varpå vi ombeds knappa in kund- eller personnummer och helst svara på enkäten efteråt.

Många hem är numera utrustade med både robotdammsugare och robotgräsklippare, och de enda som händelsevis reagerar med bestörtning inför dessa självgående konstruktioner är de fyrfota husdjuren, men även de vänjer sig.

Trots det slog en färsk rapport från FRR (Foundation for responsible robotics) ner som en bomb när den nyligen presenterades. Den handlade nämligen om framtidens robotiserade sexliv och blev genast en världsnyhet. Samtidigt spreds nyheten om sextech-industrins nya smarta sexrobot vid namn Harmony. Att den sensationella skapelsen är utformad som en ung kvinna i storlek XS med porrstjärnelook var väl knappast oväntat, men köparen får också förmånen att skräddarsy sin robotpartner med val av ögon- och hårfärg och även bröstvårtor som finns i 42 olika modeller. Harmonys släta silikonhud sägs vara mycket människolik och blir dessutom varm av beröring, hon kan med Googles hjälp föra en konversation med riktiga läpprörelser. Röra på benen kan hon däremot inte. Men vem vågar punga ut med minst hundratusen för en kvinnlig robot om hon kan använda benen som en riktig kvinna, det vill säga gå sin väg?

Hur som helst spås den smarta sexroboten bli ett lika självklart inslag i sovrummet som smartphonen är i handen, och hos 40 procent av de tillfrågade männen i en tysk undersökning stod den på önskelistan. Till deras glädje kan ett hårt paket med Harmony levereras redan till jul.

Och varför inte, frågar sig många. Kan man ha dammsugarrobotar, kan man väl lika gärna ha kuksugarrobotar? Jo, möjligen – om de hade sett ut och låtit som dammsugare, eller ännu hellre gräsklippare. Men då missar man syftet, nämligen det kapitalistiska inträngandet i relationernas revir. För att lyckas med det måste relationer bli varor, och då måste Harmony och hennes likvärdiga kusiner ge sken av att vara mänskliga, fastän de per definition är föremål.

Att jucka i en robot är alltså i själva verket onani. Men meningen är att frammana upplevelsen av ett samlag med en villig partner. Att då göra samma sak med en levande kvinna är varken onani eller samlag. Det är istället en regelrätt våldtäkt. Raderandet av denna avgrundsdjupa skillnad tycks nu bara ligga en robotgeneration bort.

Trumps vettlösa vokabulär som alltid visar noll verklighetscheck i varje angelägenhet.

Trumps vettlösa vokabulär som studieexempel på psykopaters världsbild, hämtad från sopiga actionfilmer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV