Radar · Nyhet

Förödelsen stor efter skredet i Sierra Leone

Över tusen människor omkom i det jordskred som utlöstes av kraftiga regn i Sierra Leone för två veckor sedan.

Huvudstaden Freetown drabbades av kraftiga översvämningar och bostäder ställdes delvis under vatten eller har förstörts helt. Förorten Regent uppe i bergen begravdes delvis i jordmassorna. Hela familjer omkom och i vissa fall har bara en familjemedlem överlevt.

De flesta som omkom bodde i hyddor eller plåtskjul i informella bosättningar vid bergets fot. Många av de som omkom i huvudstaden Freetown bodde i slumområden i höjd med havet, nära floder och vattendrag, där det ofta saknas dräneringssystem.

Fler än 2 000 människor har blivit hemlösa i Freetown och är i behov av mat, kläder, mediciner och tak över huvudet. I Regent kan dödssiffran komma att stiga eftersom sökandet i rasmassorna efter omkomna fortsätter.

Översvämningar är inget nytt i Freetown. Delar av staden svämmas över nästan varje år. Många områden drabbas ofta till följd av dålig stadsplanering, avsaknad av effektiva dräneringssystem och omfattande avverkning av skog. Många människor bor i informella bosättningar som är tätbefolkade och består av dåligt byggda bostäder.

Sierra Leone är ett av världens fattigaste länder och hamnar på plats 179 av 188 i FN:s utvecklingsprogram UNDP:s index över mänsklig utveckling. Brist på möjligheter i andra delar av landet gör att många människor flyttar till huvudstaden Freetown. Massförflyttningar till huvudstaden har pågått sedan det elva år långa inbördeskriget fick ett slut 2002.

En miljon av landets 7,4 miljoner invånare bor i huvudstaden som blivit överbefolkad vilket lett till svårigheter att förse invånarna med grundläggande sanitära system, rinnande vatten och elektricitet. År 2012 drabbades Freetown av ett kolerautbrott och katastrofläge utfärdades. Hundratals människor dog i de fattigaste delarna av staden. I september 2015 omkom 10 personer i svåra översvämningar i Freetown och omkring 4 000 människor blev hemlösa.

Men den senaste naturkatastrofen är av en omfattning som aldrig tidigare upplevts i staden. Abu Sesay är en av volontärerna som arbetar med att gräva fram kroppar i Regent. Han har varit del av räddningsarbetet sedan jordskredet inträffade och bor själv nära området.

-Vi hörde oväsen tidigt på morgonen och visste inte vad som skedde. Det regnade kraftigt och vi kunde höra människor skrika, berättar han för IPS.

Han samlade ihop en grupp unga människor i området. De hjälpte människor som överlevt att komma loss. När regnet avtog kunde de hitta fler som satt fast bland lera och bråte.

Sia Fayia berättar att hennes grannar omkom i jordskredet. Familjen på fyra personer begravdes under rasmassorna och bara två kroppar har återfunnits. En av dem var 27-åriga Sia Kelli som gick sitt sista år på universitetet.

-Vi har aldrig upplevt något sånt här tidigare. Det är mer än chockande, säger hon till IPS.

I torsdags hölls en massbegravning av 461 oidentifierade offer vid begravningsplatsen Waterloo, där ebolaoffer begravts tidigare. Bland de sörjande fanns både de som sörjde de som bekräftats döda och de som inte vet vad som hänt deras nära och kära.

Brittiska biståndsmyndigheten DFID och hjälporganisationer som Röda korset och Rädda barnen har bidragit med katastrofhjälp. Enskilda gåvor har också samlats in vid särskilda givarcentraler och lämnats till både offer i Regent och andra samhällen som Culvert, Kamayama och Kaningo, som också drabbats hårt av översvämningar.

President Ernest Bai Koroma säger att landet är i akut behov av hjälp från det internationella samfundet. Han kallar katastrofens omfattning för ”överväldigande”. Amnesty International släppte en kritisk rapport den 21 augusti om att regeringen i Sierra Leone inte har gjort tillräckligt för att förhindra katastrofen. ”Till följd av att det saknas regelverk och att minimistandarder och miljölagstiftning inte beaktats, lever miljontals sierraleonier i bostäder som är farligt sårbara,” skriver organisationen.