Radar · Nyhet

Utvisning stoppad under Ung i Sveriges aktion

Utvisningen av Qasim Amini stoppas tillfälligt. När beskedet kom utbröt jubel vid förvaret i Märsta där Ung i Sverige ordnat en aktion.

Under tisdagen flyttade Ung i Sveriges sittstrejkande från Medborgarplatsen till Migrationsverkets förvar i Märsta. Där sitter 19-åriga Qasim Amini som fått besked att han skulle utvisas under dagen. Men vid 15-tiden kom nya bud från Migrationsverket: utvisningen stoppas tillfälligt.

– Alla som är här kramar varandra, gråter av glädje och gör hjärtan med händerna mot polisen, säger Amir Nabizadeh från Ung i Sverige strax efter beskedet.

Qasim Amini hade hämtats av polisen och förts till ett rum i förvarets källare när Migrationsverket meddelade att utvisningen stoppas. Hans ombud Rebecca Hermansson hade i sista stund lämnat in en ansökan om uppehållstillstånd för gymnasiestudier.

Så länge ett avslag på den nya ansökan inte vunnit laga kraft kan Qasim Amini inte utvisas. Han kommer därför att stanna i Sverige minst sex veckor, enligt Rebecca Hermansson.

– Det här är en delseger. Vi har vunnit tid för att gå igenom hans fall ännu en gång, säger hon.

För Qasim Amini är ovissheten stor. Om han utvisas när de sex veckorna gått blir det till ett land han inte varit i och där han inte känner någon, då han hör till de många afghanska ungdomar som vuxit upp i Iran.

– Jag kan inte göra mer än att vänta. Jag känner bara Afghanistan bara från Youtube och Facebook. Jag är mycket rädd, säger han.

Utöver oron för sitt eget liv tänker Qasim Amini på alla som som befinner sig i samma situation.

– Jag hoppas att alla som finns här ska få stanna, säger han.