Radar · Nyhet

Insatser för amning ger hälsa

Ingen annan enkel hälsoinsats har så stor effekt för småbarn och deras mammor som amning enligt FNs barnfond Unicef. Barnadödligheten halveras och länder kan göra stora ekonomiska vinster.

Enligt FNs barnfond krävs det investeringar på 4,70 dollar per nyfödd för att till 2025 nå målet att hälften av alla barn under sex månaders ålder ammas. Om detta mål skulle uppnås skulle det rädda livet på 520 000 barn under fem års ålder.

I några av världens största ekonomier – Kina, Indien, Indonesien, Mexiko och Nigeria – dör varje år 236 000 barn på grund av brist på investeringar som uppmuntrar till amning. Sammantaget förlorar dessa länder 119 miljarder dollar varje år till följd av detta.

Arbetstagare med en god hälsa sedan barndomen kan bidra till ekonomiskt välstånd i sina hemländer. Bröstmjölk stärker immunförsvaret och skyddar mot infektionssjukdomar och dödliga sjukdomar som diarré och lunginflammation.

– Länder som Nepal och Kenya har gjort ett fantastiskt jobb när det gäller principer för att skydda ammande mödrar. I Kenya har alla arbetsplatser i privat sektor ett rum avsatt för mödrar som ammar sina barn. Att erbjuda föreläsningar om amning och bättre betald föräldraledighet kan man komma långt med, säger France Begin.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV