Radar · Nyhet

”Svenska folket är med oss”

Sittstrejken som kräver stopp för utvisningarna till Afghanistan flyttar delvis ut i landets skolor.  Nätverket Ung i Sverige bjuder in Sveriges alla ungdomar att delta.

Nästa vecka börjar de flesta av landets elever skolan igen. För att inte gå miste om undervisning kommer en del av ungdomarna som sittstrejkar på Medborgarplatsen i Stockholm istället att sätta sig i sina skolor, på raster och luncher. Förhoppningen är få med sig andra elever.

– Utbildning är det viktigaste för att bygga en framtid. På det här sättet sprider vi oss också i Sverige så att engagemanget kan växa, säger Fatemeh Khavari, talesperson för Ung i Sverige.

Målet med sittstrejken är att stoppa utvisningarna till Afghanistan. På en presskonferens på tisdagen vände sig Fatemeh Khavari till Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer som hon vill ska göra ett rättsligt ställningstagande som slår fast att Afghanistan inte är säkert.

– Det är du som kan stoppa utvisningarna. Varför gör du inte det? sa Fatimeh Khavari.

I december kom ett rättsligt ställningstagande som sa att säkerhetsläget förvärrats, men att  människor kan utvisas till delar av Afghanistan. I en debattartikel i Dagens samhälle står Fredrik Beijer fast vid att konflikten inte drabbar hela landet.

Fatemeh Khavari känner starkt stöd för strejken.

– Vi har svenska folket med oss. De sitter med oss, ger oss kärlek och skänker mat. De är våra änglar, säger hon.

Strejken får nu också stöd från Afghanistans flyktingminister Seyyed Hussein Alemi Balkh. I  lördags uppmanade han Sveriges Kabulambassadör att reagera positivt på strejken, rapporterar Svenska Dagbladet.