Glöd · Panelen

Ska ett dubbelt medborgarskap kunna återkallas om en person gör sig skyldig till vissa brott?

Moderaterna föreslår att ett medborgarskap ska kunna återkallas om en person har dubbelt medborgarskap och gör sig skyldig till vissa brott. Vad tycker du om det förslaget?

Nej! Inte alls bra! Vad är ”vissa brott” och var går gränsen? Det är stor risk att det blir ännu mer vi-och-dom-känsla och det är det sista vi behöver i Sveriges redan nu kyliga klimat.

Robban Widell, 50 år, boendestödjare, Bromma

Moderaternas senaste förslag visar verkligen på hur det politiska spelet i Sverige befinner sig på ett sluttande plan. En klassfientlig trend som genomsyrat stora delar av den politiska debatten sedan åtminstone valet 2010. Denna normalisering av en inhuman och bestraffande retorik har ingenting i en demokrati att göra.

Mattias Annwall, 36 år, partiledare för Funkapartiet, Ekerö:

Jag tycker Moderaternas förslag om att dra in medborgarskap är dåligt. Ett medborgarskap ska göra dig likvärdig andra medborgare i det land du är medborgare i. I detta ingår både positivt och negativt. Ett medborgarskap bör inte kunna dras in på grund av att någon begår negativa handlingar. Om man ska kunna ses som jämlikar när man delar samma medborgarskap, så måste reglerna för detsamma vara lika, annars förlorar ett medborgarskap sin betydelse.

Fatou Darboe, 46 år, grundare av webbtidningen Afropé, Stockholm