Radar · Nyhet

Rädslan breder ut sig på USAs miljömyndighet

USAs miljömyndighet EPA har kraftigt minskat sitt arbete mot fossila utsläpp, visar en ny rapport. Samtidigt rapporterar amerikansk press om ett allt syrefattigare klimat innanför myndighetens väggar. Dörrar är låsta och anställda kan inte röra sig fritt inom huvudhögkvarteret utan särskilda säkerhetskort. Den nye chefen Scott Pruitt tror inte att klimatförändringar kan spåras till mänsklig aktivitet.

Inför möten vid EPAs huvudhögkvarter i Washington uppmanas anställda att lämna sina mobiltelefoner utanför lokalen och låta bli att föra anteckningar.
Oviljan att öppet kritisera det nya ledarskapet för myndigheten växer, men enligt Steven Milloy – som tillhör USAs president Donald Trumps ”EPA-team” – är allting som det ska:

– Om du arbetar i en fientlig miljö är du inte den som är paranoid, säger han till New York Times och tillägger att EPA är ett legendariskt tillhåll för ”vänstermänniskor”.

Klart är att det under Scott Pruitts ledarskap på kort tid har skett en kraftig minskning i juridiska processer mot bolag som gjort sig skyldiga till för höga utsläppshalter, samtidigt som EPAs arbete blivit mer dolt för allmänheten.

Enligt en rapport från den Washingtonbaserade organisationen Environmental integrity project (EIP) har antalet rättsfall minskat med 60 procent i jämförelse med under tidigare regeringar, något som får EIPs vice vd Eric Schaeffer att ifrågasätta president Donald Trumps löfte om ”lag och ordning”.
– Ifall den här minskningen fortsätter kommer allt fler människor att andas förorenad luft och simma i ännu smutsigare vattendrag än tidigare, säger han i ett pressmeddelande.

Vid sidan om de minskade rättsprocesserna har allmänhetens tillgång till information om miljömyndighetens arbete och insamling av data om utsläpp från bolag inom gas- och oljeindustrin minskat kraftigt sedan Pruitts tillträde.

Därtill har artiklar som berör klimatförändringar blivit svårare att hitta på EPAs hemsida.

Pruitt drev som federal åklagare i delstaten Oklahoma själv en rad rättsfall mot myndigheten han nu själv basar över.

– Jag anser att det är en stor utmaning att mäta människans påverkan på klimatet, och dessutom råder det stor oenighet, sa han till nyhetskanalen CNBC.
Pruitts inställning påverkar miljömyndighetens arbete, anser kritiker och pekar särskilt på att forskare som verkat som rådgivare i luft- och vattenfrågor sparkades kort efter hans tillträde.

I juni gav EPA-chefen forskare och miljöorganisationer ytterligare huvudbry då han bestämt hävdade att USA inte ”har något att be om förlåtelse för” när det gäller klimatförändringar.

– I ökande grad är det här ett problem som är vårt mer än någon annans, sa David Victor, klimatforskare vid University of California, i samband med att Trump-administrationen aviserade sin plan att dra sig ur Parisavtalet.

Trumpadministrationen har arbetat med att häva en rad lagar om förbättrade vattenskydd i anslutning till gruvproduktion. Tillsammans med EPAs kontrollerade informationsflöde har det fått forskarvärlden och miljörörelsen att dra öronen åt sig.

USAs äldsta miljöorganisation Sierra Club är kritiska till Trumps utnämning av Pruitt som EPA-chef – något de ser som en eftergift till landets kol- och oljeindustri:

– Med sina många band till den fossila bränsleindustrin står det klart att Pruitts uttalanden om global uppvärmning är politiskt motiverade försök att fördunkla grundläggande fakta som EPA-forskare studerat och verifierat i åratal, säger Elena Saxonhouse, chefsjurist vid Sierra Club, i en kommentar på organisationens hemsida.

Men Scott Pruitt har även kritiker inom myndigheten. Nicole Cantello, jurist vid EPAs Chicagoavdelning och lokal facklig representant, fick aldrig veta att myndighetens högste chef besökt en avfallsplats de jobbar med förrän långt senare.

Ett skäl till hemlighetsmakeriet kan ha varit Chicagokontorets öppna protester mot Pruitts tillträde som chef för USAs miljömyndighet.

– Det verkar som om Trump och Pruitt vill se en total förändring av vad EPA gör. Jag vet inte om någon federal myndighet någonsin blivit så förskräckt som vår, säger hon till New York Times.