Glöd · Debatt

Inte perfekt men medveten

DEBATT Ibland kan det kännas jobbigt och begränsande att vara medveten. Jag vill kunna resa långt bort utan att behöva tänka på hur dåligt det är för klimatet. Jag vill kunna handla mat utan att behöva lusläsa ingredienslistor. Jag vill kunna gå in i första bästa skoaffär och köpa ett par skor som passar mig utan att behöva fundera på alla miljömässiga och etiska aspekter.

Det finns så mycket att tänka på när det gäller alla små val i vardagen och det är lätt att det skapar stress och ångest. Allt är komplicerat för den som bryr sig, men det kan aldrig vara dåligt att besitta kunskap. För även om vi inte gör perfekta val, så blir alla små val vi gör lite bättre än de hade blivit om vi inte visste någonting. Alla kan inte göra allt, men jag tror nyckeln är att vi väljer aktivt.

När jag ibland på resande fot köper vatten på flaska så är jag medveten om vilken miljöpåverkan plasten i flaskan har. Jag fyller på den och återanvänder den många gånger innan jag pantar den. Om jag inte hade varit medveten hade jag kanske slängt flaskan direkt och köpt en ny.

När jag äter kött är det ett medvetet val. Jag väljer det aldrig av slentrian. Det här leder till att jag äter kött mycket mer sällan än vad jag annars skulle gjort. När jag handlar kött, mjölk och ägg så ska det vara svenskt och ekologiskt, annars får det vara. Om jag äter på en hamburgerkedja väljer jag vegetariskt för att visa att det finns efterfrågan. Förhoppningsvis kan jag bidra till att restaurangägarna satsar ännu mer på sitt gröna utbud och mindre på kött.

Jag konsumerar när jag har ett verkligt behov, inte slentrianmässigt på rea. Jag tänker efter om jag trivs i plagget och om jag kommer använda det mycket. De få gånger jag handlar på vanliga klädkedjor försöker jag välja det minst dåliga alternativet. Så bra kvalitet som möjligt, naturmaterial och gärna ekologiskt. Om jag inte hade haft kunskap om hur smutsig textilbranschen är så hade jag kanske spontanhandlat fler plagg, som sedan hade blivit liggandes i garderoben för att de egentligen inte passade så bra.

Om jag reser någonstans med flyg, så är det ett resmål jag drömt om och planerat längre. Det gör också att jag njuter mer när jag väl är där. Halva nöjet med resan är att gå och längta efter den, ta reda på så mycket information som möjligt och se fram emot allt jag ska se och göra.

När jag äntligen är på plats kan jag maxa upplevelsen, eftersom jag planerat allt så noga. Jag reser för att uppleva det unika med resmålet, inte för att bo på hotell och bada i pool, som jag lika gärna kan göra i Sverige.

När vi ibland gör dåliga val, ska vi inte vara för hårda mot oss själva. Då gäller det att tänka på att vi oftast gör så bra val vi kan och det får vara gott nog. Vi som är medvetna borde vara glada och stolta över den kunskap vi besitter, inte se det som en börda. Vi behöver inte vara perfekta, för världen blir inte bättre av att vi har prestationsångest.

Genom att istället sprida positivitet och visa att det är enkelt att leva medvetet så kan vi nå ut till fler. Om många gör lite, då kan vi göra skillnad på riktigt. Det ger större effekt än om ett fåtal gör allt rätt. Den som har kunskap och medvetenhet kan göra världen lite bättre genom sina små, aktiva val.