Radar

Ryssland styr bort från dollarn

Mohd Rasfan/AP | USA:s utrikesminister Rex Tillerson i Manila.

Ryssland lägger in en högre växel för att minska sitt beroende av amerikanska betaltjänster och av dollarn i valutahandeln. Enligt nyhetsbyrån RIA är det ett svar på de amerikanska sanktionerna mot Ryssland. Beskedet lämnades av biträdande utrikesminister Sergej Rjabkov till RIA på måndagen.

– Vi kommer förstås att intensifiera arbete kopplat till importsubstitution, minskning av beroendet av amerikanska betalningssystem, av dollarn och så vidare, sade han.

USA har antagit nya sanktioner mot Ryssland. Detta eftersom säkerhetstjänsterna och de folkvalda har kommit fram till att det är troligt att ryska intressen agerade på olika sätt för att påverka det amerikanska presidentvalet förra året.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson har sagt till sin ryska motsvarighet Sergej Lavrov att Moskvas inblandning har skapat en ”allvarlig misstro” mellan länderna. Det uppgav Tillerson själv efter en träff med Lavrov i samband med ett Asean-möte i helgen.
Tillerson har varnat Lavrov för att Washington kommer att svara på Kremls beslut om att USA måste krympa sin diplomatiska närvaro i Ryssland.

Ett beslut om att rysk UD-personal måste lämna USA fattades redan i slutfasen av Barack Obamas tid som USA:s president. Ett kraftfullt ryskt svar riktat mot USA kom nyligen, när det stod klart att USA var på väg mot sitt nya sanktionsbeslut – och det omfattade långt fler amerikanska diplomater.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV