Radar · Nyhet

Nya Erdogan-hot mot kurder i Syrien

För bara några dagar sedan stuvade han om i Turkiets högsta militärledning. Nu kommer president Recep Tayyip Erdogan med nya hot om att anfalla kurdiska styrkor i norra Syrien – något som kan störa krigföringen mot terrorgruppen IS.

– Vi kommer inte att lämna de separatistiska organisationerna i fred varken i Irak eller i Syrien. Vi vet att om vi inte torrlägger träsket så kan vi inte bli av med flugorna, sade Erdogan i helgen, med hänvisning till PKK-gerillans baser i Irak och YPG:s kurdiska styrkor i Syrien.

Uttalandet kom sedan landets armé, flygvapen och flotta i förra veckan fått nya chefer. Analytiker och kommentatorer anser att det i alla fall delvis är en förberedelse inför en militär kampanj mot YPG.

Dessutom bullar Ankara samtidigt upp med fler artilleripjäser och stridsvagnar längs gränsen mot Syrien. Men inte bara YPG utan också Washington lyssnar med oro på den allt mer aggressive Erdogan.

YPG är en mycket viktig kraft i den USA-ledda koalitionens attacker mot IS i norra Syrien. Detta gäller inte minst under striderna i IS:s självutnämnda huvudstad al-Raqqa, och USA:s försvarsminister James Mattis har öppnat för ett mer långsiktigt amerikanskt stöd till YPG.