Glöd · Debatt

”Kålsuparteorin” stämmer inte

DEBATT Med flera sparkar och åtta knivhugg mördas en ung man av nazister i en Stockholmsförort. Dödsmisshandeln skedde under en fest med aktivister från Nordiska motståndsrörelsen. Dådet försvaras av NMR med att aktivisterna har gott rykte.

På ledarplats i Göteborgsposten skriver Björn Werner att nazister, vänsterautonoma och islamister har det gemensamma i sitt hat mot samhället. Hans analys utgår från att grupperna använder våld och kallas ”kålsuparteorin”.

Kålsuparteorin stämmer inte. Den viktigaste skillnaden mellan grupperna är att nazister utsätter sina måltavlor för ett kränkande och oproportionerligt grovt våld, mot individer i den politiska periferin. Våldet från vänsterautonoma grupper riktas snarare högre upp på samhällsstegen och drabbar institutioner snarare än individer. Stenkastningen och bränderna i Hamburg var farliga, men hade inte till syfte att kränka de poliser som skadades.

Björn Werner verkar aldrig ha sett nazister i verkligheten och beskriver Nordiska motståndsrörelsen deltagande på Almedalen i fascinerande termer. ”Ett nytt debattforum.” Det är att förringa det nazistiska hotet. Nordiska motståndsrörelsen vill inte debattera. Det fick en 57-årig man uppleva när han ifrågasatte deras budskap vid en flygbladsutdelning. Efter att mannen gett pengar till en tiggare blev han instängd av nazisterna i svängdörrarna till ett köpcenter. Inför ögonen på sin fru blev han utsatt för en hänsynslös och rå misshandel, står det i förundersökningen. Aktivisterna agerade i självförsvar, skriver de på sin sajt.

Åter till dödsmisshandeln. Måltavlan var en drogmissbrukare, ansåg aktivisterna. På festen säger aktivisterna att de avskyr droger, står det i förundersökningen. Att mannen dessutom var arbetslös och hade skulder gjorde inte saken bättre, han tillhörde den politiska periferin. Aktivisterna visar sin lojalitet till Nordiska motståndsrörelsen med tatueringen ”Liv & Död”, en lojalitet som resulterade i hot när polisen utreder mordet. Står det i förundersökningen. Det mest uppmärksammade dådet inom nazistkretsar är det så kallade Fryshusmordet. En 16-årig vit-makt-musiker hittades död utanför skinheadlokalen på Fryshuset i Stockholm. På kroppen hade högerhanden huggits av. Polisens misstänker en intern uppgörelse, enligt en kriminologisk uppsats.

På Fryshusets skinheadlokal hade Nordiska motståndsrörelsen sina rötter. Grundaren för NMR berättar om sin tid på lokalen och hur han dömdes för dråp. Han ångrar inget och försvarar de unga aktivisternas våldsdåd, säger han på ett möte.

Lista över nazistiskt våld i Sverige: • Mord och dråp, under tortyrlikanande former. • Grov misshandel under kränkande former. • Väpnade rån. • Vapenstölder hos polis och militär. • Bomber mot den liberala demokratins aktörer. • Mordkomplotter.

En motsvarande lista över vänsterautonomas våld existerar inte. Björn Werner uppmanar oss att tillsammans ”tackla radikal islam i Sverige”. Dock utan att kunna redogöra för islamisternas våldsdåd. Att vinterns bombdåd i Göteborg inte rubricerades som terrordåd ska ses i ett historiskt sammanhang, där nazistiskt våld ofta har bortförklarats. Den tidigare kulturministern Lena Liljeroth försvarade nazisterna på Fryshuset i sin bok ”Skinnskallar”. Hotet från nazister återfinns bland de 6 890 anmälda hatbrotten under 2015. Det kan jämföras med fem stycken terroristbrott.