Radar · Nyhet

Japan minns atombombernas offer

Japan har högtidlighållit minnet av alla de människor som miste livet för 72 år sedan, vid kärnvapenanfallen mot städerna Hiroshima och Nagasaki. En bönevaka med facklor genomfördes på floden i Hiroshima på lördagskvällen. Den följdes på söndagen, årsdagen, av en sedvanlig officiell minnesceremoni.

Japan har högtidlighållit minnet av alla de människor som miste livet för 72 år sedan, vid kärnvapenanfallen mot städerna Hiroshima och Nagasaki.

En bönevaka med facklor genomfördes på floden i Hiroshima på lördagskvällen. Den följdes på söndagen, årsdagen, av en sedvanlig officiell minnesceremoni.

1945 blev Japan det första – och hittills enda – landet som utsatts för anfall med atomvapen. I Hiroshima, som bombades den 6 augusti, dog 140 000 människor. I Nagasaki, som anfölls tre dagar senare, krävde atombomben 74 000 liv.

I Europa hade andra världskriget tagit slut tre månader tidigare. Atombomberna fick även Japan att kapitulera.
Många dog direkt. Andra avled av strålskador eller strålningsrelaterade sjukdomar som fortsatte att skörda liv i decennier.

Premiärminister Shinzo Abe har hållit tal vid minneshögtiden i fredsparken i Hiroshima, nära platsen där bomben detonerade. Han sade, som brukligt, att målet måste vara en kärnvapenfri värld.

Minst nio länder har nu tillgång till kärnvapen, och Japans hållning är motsägelsefull. Den präglas – inte minst i den internationella konflikten runt Nordkorea – av att Japan i dag skyddas av USA just under det amerikanska ”kärnvapenparaplyet”.
Fortfarande anser många i Japan att USA:s beslut att använda kärnvapen borde klassas som krigsförbrytelser.