Radar · Nyhet

Tsunami på Grönland var 90 meter hög

Tsunamin i nordvästra Grönland i juni nådde 90 meters höjd, har en grupp forskare från USA beräknat efter ett besök i området kring Karrat-fjorden. Tsunamin, som krävde fyra dödsoffer, utlöstes av ett enormt jordskred.

Miljöforskaren Hermann Fritz, som är professor vid universitetet Georgia Tech, är en av dem som synat spåren av vattenmassorna och gjort datorbaserade modeller. Gruppen, som presenterar sina observationer med bilder på universitetets sajt, har kommit fram till att vågen högst inne i fjorden var 90 meter. På motsatta sidan av fjorden, där vattnet inte pressas in i en lika smal passage, beräknas vattnet ha nått 50 meter över havsytan.

– Vi har haft en känsla av att det var i den storleksordningen, säger Flemming Getreuer Christiansen, biträdande chef i De nationale geologiske undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus).
Där vågen blev som högst finns lyckligtvis ingen bebyggelse. I Nuugaatsiaq, den bebodda trakt som drabbades hårdast, tros våghöjden ha varit omkring tio meter.

Området ligger ungefär 70 mil norr om polcirkeln.