Radar · Nyhet

Saudiledd militär sköt somaliska migranter

Den saudiledda koalitionen som strider i Jemen attackerade i mars en båt med somaliska migranter i Röda havet, enligt en sekretesstämplad FN-rapport.

Av de drygt 140 migranter som färdades i båten dödades 42 medan 34 skadades. Koalitionen har förnekat anklagelsen men enligt rapporten talar den tekniska bevisningen sitt tydliga språk.

”Det civila fartyget blev med stor säkerhet attackerat med 7,62-kalibrig ammunition från en beväpnad transporthelikopter”, skriver utredarna och fortsätter:

”De saudiledda koalitionsstyrkorna är de enda parter i konflikten som har kapacitet att bruka beväpnade transporthelikoptrar i området.”

Utöver Saudiarabien ingår bland andra Förenade arabemiraten, Egypten och Marocko i koalitionen som stöds med vapen och logistik av USA.

De enskilda medlemsländerna har nekat att kommentera anklagelserna och FN-utredarna menar att de försöker ”gömma sig bakom koalitionens ’enhet’ för att undgå statligt ansvar”.

Jemen har härjats av inbördeskrig sedan hösten 2014 då huthirebellerna intog huvudstaden Sanaa och störtade president Abd Rabbu Mansur Hadi. Konflikten har utvecklats till en kraftmätning mellan Iran, som stöttar huthirebellerna, och den saudiskledda koalition som stöder Hadi.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV