Radar · Nyhet

Alliansen står fast vid misstroendeförklaring

Statsminister Stefan Löfven (S) ombildar sin regering – men väljer att behålla försvarsminister Peter Hultqvist. Men Alliansen står fast vid en misstroendeförklaring mot honom.

Stefan Löfven sitter kvar och väljer en regeringsombildning – för att han inte vill ha ett ”politiskt kaos” i Sverige. Tre statsråd lämnar och två nya tillkommer.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) får gå efter IT-skandalen på Transportstyrelsen. Men försvarsminister Peter Hultqvist (S) behåller sin post.

– Jag har förtroende hos statsministern för att fortsätta och är beredd att stå till förfogande, säger Peter Hultqvist till TT.

Alliansen är enad

Hultqvist anser att han har gjort det som han kan och är skyldig att göra gällande skandalen på Transportstyrelsen.

– Han är djupt respekterad i breda kretsar, och har byggt upp ett starkt internationellt nätverk, säger Stefan Löfven, om Hultqvists roll i regeringen.

De fyra allianspartierna har dock enats om att gå vidare med sin misstroendeförklaring mot försvarsministern.

Statsministern är samtidigt starkt kritisk till alliansens hot om en misstroendeförklaring och kallar agerandet ”helt omdömeslöst”. Han tycker att de borde ha inväntat en KU-utredning av samtliga tre statsråden.

– Jag bara konstaterar i så fall att så är fallet, sade Peter Hultqvist till TT i samband med förmiddagens presskonferens.

Att Stefan Löfven väljer att låta Johansson och Ygeman gå beror på att han tror att det kommer att underlätta regeringens arbete.

– Nu har vi den här situationen och då blir det den här ombildningen, säger han.

Stefan Löfven har inga planer på att avgå även om en misstroendeförklaring mot Hultqvist skulle bli verklighet, säger han till DN.

KDs ledamöter har skrivit på

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson står också fast vid misstroendeförklaringen mot försvarsminister Peter Hultqvist.

– Det är möjligt att han är den minst ansvarige av de tre, men likväl har han haft ett ansvar. Han har inte informerat statsministern om vad han kände till, säger Åkesson.

Jimmie Åkesson vill inte spekulera om vad resultatet kan bli i en eventuell omröstning i riksdagen.

– Det viktiga är att avsätta den här regeringen. Löfven borde ha avgått i dag, säger han.

V välkomnar Johanssons avgång

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt säger att det var ett mycket viktigt och bra besked att den ansvariga ministern Anna Johansson inte fortsätter.

– Det är ett sätt att visa att man har utkrävt ett politiskt ansvar. Det var också ett krav vi hade ställt i Vänsterpartiet, säger han.

Han tycker att det är rimligt att Hultqvist blir kvar. Om Alliansen går vidare med en misstroendeförklaring mot honom är det bara för att ställa till besvär och ”inte seriöst”, anser Sjöstedt.

– Det är dags för dem att ta ett djupt andetag och fundera lite.

Miljöpartiets språkrör och vice statsminister Isabella Lövin skriver till TT:

”Anna Johansson har själv dragit slutsatsen att hon har brustit i sitt ansvar som ansvarigt statsråd för Transportstyrelsen och därför välkomnar jag att hon i dag lämnat in sin begäran om entledigande”, skriver Lövin.

Thomas Eneroth

Heléne Fritzon