Energi · Almedalssamtal

Det finländska basinkomstförsöket, del 1

I regeringsförklaringen 2015 meddelade den finländska regeringen att en utredning om basinkomst skulle genomföras. Som en del i detta har även ett praktiskt försök påbörjats för att studera effekterna av basinkomst. Till ett välbesökt seminarium i Syres tält kom på måndagen Jan Otto Andersson, nationalekonom, professor vid Åbo Akademi, basinkomstaktivist sedan 1980-talet och grundande medlem av Bien, för att berätta om den finländska basinkomsten.

 

Jan Otto Andersson inleder med att säga att experimentet inte på något sätt är storslaget trots all uppmärksamhet det fått.

Det handlar om 2 000 arbetslösa som under två år får ta emot 560 euro/månad skattefritt och villkorslöst under två år. De är mellan 25 och 58 år.
Några brister i försöket är att de unga ”som är väldigt intressanta” inte är med, att det är en så pass liten summa, 20 miljoner euro, som avsatts och att skatterelaterade aspekter inte finns med.

Regeringens intresse är framför allt hur det går med sysselsättningen bland deltagarna i experimentet.

– Kommer de att minska sitt arbete eller bli lönearbetare?

Bland de finländska partierna finns ett bredare intresse för basinkomst än bland de svenska.

– Men någon basinkomst kommer inte till stånd förrän Socialdemokraterna förstår vad det handlar om, säger Jan Otto Andersson.

Han menar att det är mest politiskt realistiskt med en låg basinkomst. Och föreslår bland annat, som många andra, en utjämning av moms-skattesatserna för finansieringen.

Även om försöket med basinkomst är begränsat tycker Jan Otto Andersson att resultatet ska bli mycket intressant att se. Man vet väldigt lite än så länge eftersom forskarna inte vill störa medan det pågår. Men journalisterna är nyfikna och intresset från internationella medier är stort berättar han.

– Vi har fått basinkomstkändisar som intervjuas i tv och berättar för hela världen om hur lyckliga de är, hur mycket tryggare det känns.

 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV