Energi · Almedalssamtal

Matkonsumtionens klimatpåverkan och viljan att förändra den

Klimatförändringen är en av vår tids största utmaningar. Livsmedel står för minst en fjärdedel av både världens och Sveriges utsläpp av växthusgaser. 14,5 procent av de globala utsläppen av växthusgaser kommer från animalieproduktion – hur förhåller sig beslutsfattare och konsumenter till detta?

För att leva upp till åtagandena i klimatavtalet måste både livsmedelsproduktionen och konsumtionen förändras. Om vi förändrar vårt sätt att äta kan vi markant påverka klimateffekten. Vi kan redan nu se att unga människor i allt större utsträckning väljer ”food for planet”, men hur förhåller sig beslutsfattarna till detta? Hur kan det offentliga bidra till en omställning mot mer växtbaserad konsumtion?

Cecilia Sjöholm, Corporate Communications Director, Oatly.

Fredrika Gullfot, Grundare, Simris Alg.

Lovisa Sterner, Vice VD, Ungdomsbarometern.

Sara Karlsson, Riksdagsledamot, (S), Sveriges Riksdag.

Åsa Coenraads, Riksdagsledamot, (M), Sveriges Riksdag.

Harald Svensson, Stabschef, Jordbruksverket.

Magdalena Streijffert, Moderator.