Radar · Nyhet

Kina censurerar samkönat sex på internet

Från och med första juli får inte längre en kärleksrelation mellan två människor av samma kön synas på internet i Kina. Allt som inte följer den ”korrekta politiska och estetiska standarden” enligt Kinas regering ska bort.

Den kinesiska regeringen har förbjudit skildringar på internet av kärlek och sex mellan människor av samma kön. Även skildringar av sexhandel och bruk av droger har förbjudits. De nya reglerna kom den första juli. Den som driver en sajt som visar filmklipp måste ha minst tre ”professionella censorer” anställda. Censorerna ska se hela filmerna och ta bort allt innehåll som de inte anser följa den ”korrekta politiska och estetiska standarden”, berättar brittiska The Independent.

De som inte följer de nya reglerna riskerar polisanmälan, enligt Kinas statliga nyhetsbyrå Xinhua. Li, en av Kinas mest kända sexologer, fördömer förbudet. ”Mycket få länder i världen har ett censursystem som angriper medborgarnas frihet att skapa konst” skriver Li på Weibo, en kinesisk motsvarighet till Twitter. ”Dessutom bryter förbudet mot sexuella minoriteters rätt att uttrycka sina sexuella preferenser”.

Sedan förra året får hbtq-personer inte förekomma i kinesisk teve. ”Inga teveprogram ska visa abnorma sexuella relationer och beteenden, som incest, samkönade relationer, sexuell perversion, sexuella övergrepp, sexuellt våld och så vidare” säger regeringen.

Samkönade relationer är i och för sig inte förbjudna i Kina – förbudet togs bort 1997. Men de är inte heller accepterade i samhället. De flesta homosexuella män gifter sig med kvinnor och 24-årige Kuanchao Zhu berättar för QX att det vore socialt självmord att komma ut på jobbet – han skulle mobbas ut och få de sämsta arbetsuppgifterna tills han sa upp sig.

I tidig kinesisk litteratur och konst beskrivs samkönade relationer som något helt normalt. Under Tang-dynastin, år 618–907, växte det fram ett ogillande, sannolikt påverkat av kristendom och islam.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV