Energi · Almedalssamtal

Håller vi på att äta upp framtiden?

Debatten om mat och jordbrukets utveckling är hetare än på länge. I det här seminariet diskuterar politiker, forskare och civilsamhälle hur vi skapar ett matsystem för framtiden som är socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbart.

 

 

Det sägs att alla de globala målen hör samman med mat. De senaste decennierna har inneburit en snabb utveckling mot ett allt mer storskaligt jordbruk och en globalisering av matsystemet. Svenska pensionsfonder köper mark i Brasilien och EUs bistånd används till att gynna multinationella livsmedelsföretags intressen i afrikanska länder. Jordbruken i Sverige försvinner och vi erbjuds besprutade chilenska äpplen mitt i svensk äppelsäsong.

Effekterna är många. Allt fler röster höjs nu mot denna storskaliga modell. Vilka politiska lösningar finns för att skapa de förutsättningar som är nödvändiga för att ställa om dagens ohållbara matsystem? Hur skapar vi ett matsystem för framtiden som är socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbart och vilka är de största knäckfrågorna?

Dessa frågor diskuterade av paneldeltagarna Mats Olsson, Professor, Sveriges Lantbruksuniversitet, Million Belay, Alliance for Food Sovereignty in Africa, Carl Schyter, Riksdagsledamot, Miljöpartiet, Jens Holm, Riksdagsledamot, Vänsterpartiet och Sofia Arkelsten, Riksdagsledamot, Moderaterna.

Modererade gjorde Karin Ericsson, Programstrateg Latinamerikagrupperna