Radar · Nyhet

EU-oro för EU-medborgares status i Storbritannien

Kommer EU-medborgare som lever i Storbritannien efter brexit att drabbas av byråkrati och begränsningar? Det befarar en rad gruppledare i EU-parlamentet.

Storbritannien och EU förhandlar om vilka regler som ska gälla när – eller om – Storbritannien lämnar EU. Den första förhandlingsrundan var klar den 19 juni, nästa runda inleds den 17 juli.

En rad gruppledare i EU-parlamentet, med 80 procent av parlamentets ledamöter bakom sig, säger att de kommer att rösta nej till en uppgörelse om EU-medborgare i Storbritannien inte får bättre villkor.

De befarar att EU-medborgare bosatta i Storbritannien kommer att drabbas av diverse begränsningar. Bland annat anses de riskera att Storbritannien ställer krav på en viss minimiinkomst för den som vill att familjen flyttar dit också. EU-parlamentarikerna tror även att det kan bli mycket byråkrati för den som vill bo kvar i landet och att de inte kommer att få rösta i brittiska lokalval.

Det skriver de i en debattartikel som publicerades i bland annat brittiska The Guardian och svenska Dagens Nyheter måndagen den 10 juli.