Radar · Nyhet

EU-oro för EU-medborgares status i Storbritannien

Kommer EU-medborgare som lever i Storbritannien efter brexit att drabbas av byråkrati och begränsningar? Det befarar en rad gruppledare i EU-parlamentet.

Storbritannien och EU förhandlar om vilka regler som ska gälla när – eller om – Storbritannien lämnar EU. Den första förhandlingsrundan var klar den 19 juni, nästa runda inleds den 17 juli.

En rad gruppledare i EU-parlamentet, med 80 procent av parlamentets ledamöter bakom sig, säger att de kommer att rösta nej till en uppgörelse om EU-medborgare i Storbritannien inte får bättre villkor.

De befarar att EU-medborgare bosatta i Storbritannien kommer att drabbas av diverse begränsningar. Bland annat anses de riskera att Storbritannien ställer krav på en viss minimiinkomst för den som vill att familjen flyttar dit också. EU-parlamentarikerna tror även att det kan bli mycket byråkrati för den som vill bo kvar i landet och att de inte kommer att få rösta i brittiska lokalval.

Det skriver de i en debattartikel som publicerades i bland annat brittiska The Guardian och svenska Dagens Nyheter måndagen den 10 juli.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV