Energi · Almedalssamtal

Är E-kronan och helikopterpengar lösningen på de problem som kommer av bankernas skapande av pengar?

Är bankernas skapande av pengar en av orsakerna till att dagens ekonomiska system är alltmer instabilt och att bostadspriserna, lånevolymen och de ekonomiska klyftorna ökar kraftigt? På detta seminarium diskuterades ifall e-kronan och helikopterpengar kan vara en del av lösningen.

 

Få har idag vetskap om hur pengar skapas och än mindre vad konsekvenserna av privatbankernas skapande av pengar (skuldsedlar) är.

Samtidigt som dagens ekonomiska system är alltmer instabilt och bostadspriserna, lånevolymen och de ekonomiska klyftorna ökar så har vid flera tillfällen bankerna fått stora räddningspaket. Som någon uttryckt det, vinsterna i banksektorn är privatiserade, men riskerna förstatligade. Hur bygger vi ett system som både är hållbart och som de flesta kan förstå hur det fungerar?

Medverkade gjorde Lars Alaeus, Ordförande, Positiva Pengar, Per Åsling, riksdagsledamot och ordförande i skatteutskottet, Centerpartiet och Anna Borgeryd, Ägare och chefsstrateg, Polarbrödsgruppen. Harald Enoksson, Skribent och doktorand, modererade.

Arrangör: Syre och Positiva Pengar