Nyhetsmagasinet Syre Nummer 177-178 fredag, 30 juni 2017
Energi – Syre tipsar

Nu blommar flädern!

Äntligen sommar när flädern brer ut sina stora vita blomklasar som platta tallrikar. Då är det dags att göra flädersaft, säsongens allra minst arbetskrävande saft. Och kanske godaste. Och du behöver inte ens ha en trädgård.

Nya fläderbuskar eller träd växer upp så snabbt att man ständigt upptäcker nya, inte minst i stan. Och det överflödar av blommor så man får snabbt ihop en kasse. Se bara till att det är äkta fläder med platta klasar, inte druvfläder som sägs vara giftig (men jag har hört att i Norge gör man vin av den).

Sedan är det dags att köpa citroner, helst ekologiska, och citronsyra – sanningen att säga är detta en fläder/citronsaft! Skölj klasarna om dom har små svarta insekter. Skrubba citronerna och skiva dem. Blanda blommor, citroner och citronsyra och häll över kokande sockerlag eller vatten. Låt stå svalt i tre dagar, sila ifrån och förpacka för kylen eller frysen (jag brukar ibland frysa råsaft som tar mindre plats i frysen och tillsätta socker i efterhand). Det finns mängder av recept med olika proportioner på nätet; framför allt varierar de i fråga om antalet klasar.

Den som är lite mer äventyrligt lagd kan pröva att göra ”fläderchampagne”. Då får man inte skölja klasarna och man måste ha obesprutade ekologiska citroner, annars dödas de naturliga jästbakterierna i blommorna. Efter några dagar eller veckor har man en frisk kolsyrad, lätt alkoholhaltig dryck. Men använd PET-flaskor och se upp så att de inte sprängs innan det är dags att dricka (och den bör drickas upp ganska snart)!

För att fortsätta på alkoholspåret är flädersaften också populär för sommardrinkar, till exempel med gin och tonic. Eller i en bål. Outspädd saft kan också bli fläderparfait eller fläderglass. Eller smaksättare i många andra sammanhang. Lycka till – det här är ett litet steg för att frigöra dig från marknadens tvång!


Nummer 177-178 fre 30/6-17

Fler nummer

Innehåll

Nummer 177-178

fre 30/6-17 Fler nummer