Energi · Kultur med Nike

Nike tipsar: Film om vänskap och galenskap

En gripande vacker, halsbrytande och rappt berättad historia om två kvinnor med helt olika bakgrund som möts på ett mentalsjukhus i något som andra kallar galenskap. Yrvädret Beatrice, som pratar hål i huvudet på alla, rusar och rasar genom filmen med största humor och är skönt befriad från all självdistans och alla hämningar, möter Donatella, en tilltufsad yngre emo-tjej med stora sorger vilande på sina tatuerade axlar. Hennes svarta ögon rymmer oceaner av smärta och hennes dunkla förflutna kommer ikapp henne när väninnan bjuder på äventyr och stulen flärd för en stund.

Deras frihetslängtan och drastiska sätt att slita sig loss från vardagen, påminner på mer än ett sätt om kvinnorna i klassikern Thelma och Louise, med den skillnaden att den italienska landsbygden och myllret av karaktärer bäddar in deras öde i en stor värme och glädje, mitt i lidandet det innebär att ha fötts ledsen.

Nike tipsar: Bli planetskötare på sommarlovet

Barnkanalen på SVT hyllar jordklotet lite extra i sommar. Tillsammans med sommarlovslediga barn ska programledarna bli planetskötare, ta upp och tipsa om vad vi alla kan göra för att bättre ta hand om vår jord och vår miljö. Direktsända program sänds från Malmö varje dag 12/6–18/8 i Barnkanalen och på Barnplay.