Radar · Nyhet

Johan Gustafsson mötte familjen på Arlanda

TT | En bild av frisläppte Johan Gustafsson tillsammans med sin familj på Arlanda visades upp på en presskonferens av utrikesminister Margot Wallström.

Svenske Johan Gustafsson som har suttit kidnappad av al-Qaidas nordafrikanska gren i Mali sedan 2011 har släppts fri. Han landade igår på Arlanda. ”Det är en glädjens dag”, sade utrikesminister Margot Wallström (S).

Johan Gustafsson landade på Arlanda med regeringsplanet och togs emot på flygplatsen av familjen och av Margot Wallström.

– Jag hälsade Johan välkommen hem och jag kan meddela att han efter omständigheterna är vid god hälsa och vid gott mod, säger utrikesministern vid en pressträff.

Hon vill inte lämna några detaljer kring frigivandet som ska ha skett ”för ett par dagar sedan” och vill inte svara på frågor om var han hållits fången eller detaljer om vad som lett fram till frigivningen.

– Sveriges policy är att inte betala lösesumma vid kidnappningar, säger hon bestämt.

Hon säger att frigivningen skett efter samarbete mellan UD, polisens nationella operativa avdelning, svenska och utländska myndigheter.

– Jag beundrar Johan och hans familj för deras mod och uthållighet – välkommen hem! säger Wallström.

Johan Gustafsson kidnappades i huvudorten Timbuktu i november 2011 när han var på en motorcykelsemester genom Afrika. Han fördes tillsammans med flera andra utländska medborgare bort av beväpnade män och har sedan dess suttit fängslad av al-Qaidas gren Aqim.

Johan Gustafssons syster Victoria Gustafsson skriver i ett sms till TT att det var skönt att få den goda nyheten om frisläppandet:

”Jaaaaaa visst är det?!? Det är tornado runt oss nu och vi ska försöka gömma oss lite.”

Johan Gustafssons pappa Göran Gustafsson ville tidigare i dag inte kommentera frisläppandet för TT.

– Jag vill just nu inte prata, jag kan inte göra det. Du får ursäkta mig, säger Göran Gustafsson.

Den 17 maj i år hade Johan Gustafsson suttit kidnappad i 2 000 dagar. Den sydafrikanska hjälporganisationen Gift of the Givers (GOTG) har försökt att få honom fri och lyckades förhandla ned lösensumman från nästan 200 miljoner kronor till cirka 80 miljoner kronor. Men GOTG uppgav att man stött på en återvändsgränd med kidnapparna.

Margot Wallström konstaterar att ett människorov har begåtts men vill inte svara på om hon tror att det är rimligt att någon kommer att ställas till svars. Den svenska polisen har inte någon pågående förundersökning.

Imtiaz Sooliman, som leder hjälporganisationen, fick reda på nyheten genom svenska medier.

– Jag är extremt glad att han är fri, men vi hade ingenting med frisläppandet att göra, säger han till TT.

– Jag pratade med familjen för en vecka sedan och då fanns det ingen ny information. Vi har försökt att få honom frisläppt i över två år, men har du inte pengar kan man inte få ut honom. Regeringar kan förhandla om andra gisslantagare, men jag vet inte hur det har gått till i det här fallet, säger Sooliman.

I april 2015 fritogs nederländaren Sjaak Rijke. Men det är oklart vad som hänt med sydafrikanen Stephen McGowan som kidnappades i Timbuktu tillsammans med Johan Gustafsson.

Nyheten om svenskens frigivning ger sydafrikanens hustru Catherine McGowan blandade känslor:

– Jag är så glad, förstår du? Men också ledsen, när jag såg nyheten trodde jag att det gällde Stephen också. Jag trodde att han också skulle bli släppt, säger hon till Expressen.

– Det är goda nyheter, men inte vad vi förväntade oss. Det var inte så här det var tänkt att ske, meningen var att de skulle komma hem med flygplanet tillsammans.

Johan Gustafsson

Den 25 november 2011 var Johan Gustafsson, nederländaren Sjaak Rijke, sydafrikanen Stephen McGowan och en tysk man på restaurang i Timbuktu i norra Mali, enligt ögonvittnen. Beväpnade män förde bort dem. Tysken gjorde motstånd och sköts ihjäl.
Enstaka livstecken har förekommit. Kidnapparna i al-Qaida i islamiska Maghreb, Aqim, har några gånger släppt filmer på gisslan. Mycket lite har dock varit känt om kidnapparnas krav.
Statskupp, inbördeskrig och alltjämt en mycket spänd säkerhetssituation i Mali med omnejd har troligen bidragit till svårigheterna att få gisslan fri. Nederländaren Sjaak Rijke fritogs dock i april 2015. De fransmän som suttit gisslan är också släppta.

Kända kidnappningar av svenskar

1988: FN-observatören Jan Stening kidnappas i Libanon och anklagas för spioneri. Han släpps efter närmare fyra veckor.
1991: Ingenjörerna Jan Ole Loman och Johan Jansson rövas bort av gerilla vid sin arbetsplats på ett kraftverksbygge i indiska Kashmir. De flyr efter 97 dygn.
1994: De Skanska-anställda Danny Applegate och Tommy Tyrving tas som gisslan av Farc-gerillan i Colombia. De släpps i maj 1995. Medieuppgifter om att 45 miljoner kronor betalats dementeras.
1998: Missionärsparet Paulina och Daniel Brolin kidnappas i Dagestan i Ryssland och förs till Tjetjenien. De släpps efter 165 dygn.
1998: Paret Jens Olsson och Ann-Charlotte Jönsson tas vid gränsen Kongo-Kinshasa/Uganda där de ska se på gorillor. De tros ha kidnappats av en gerilla och har aldrig hörts av.
2001: Björn Rugsten hålls i en och en halv månad av mai mai-gerillan i Kongo-Kinshasa.
2011: I november kidnappas Johan Gustafsson i Mali av Aqim, al-Qaida i islamiska Maghreb.
2013: I november kidnappas journalisterna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström i Syrien. De släpptes strax efter nyår 2014.
2014: I januari förs fem medarbetare, varav en svensk, från Läkare utan gränser bort i Syrien. De släpps under våren. Obekräftade uppgifter säger att de hölls av Islamiska staten.
2015: Missionärerna Thomas Olsson och Martin Reén, släpps efter ett år som gisslan i Syrien. Troligen hölls de av al-Qaida-kopplade al-Nusrafronten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV