Glöd · Ledare

”En skitpolitik”

Stefan sa: Alan, 3 år, sköljdes upp på stranden. Fasan, rädslan som denna lilla pojke upplevt, ska ingen någonsin behöva uppleva.

Sedan skickades ensamma ungdomar till ett land som Stefans utrikesdepartement avråder svenskar att åka till.

Gustav sa: Det är nu det avgörs om vi står för vårt ord eller om vi blir ännu ett av de länderna som ser bort från deklarationen om de mänskliga rättigheterna när den ställer krav på oss. Sedan skickades ensamma ungdomar till en stad där över 100 dödades samma vecka av självmordsbomber. En av de ungdomar som Sverige skickade iväg misstänks vara bland de döda.

Stefan sa: Jag sörjer alla barn som dör på flykt och i krig. Jag sörjer med deras föräldrar och anhöriga. Jag sörjer med mänskligheten, när detta sker inför våra ögon. Sedan skickades en ensam ungdom till dödens land med motiveringen att han hade många Facebookvänner där.

Gustav sa: Det är nu det avgörs om vi är ett land eller bara en liten lort. Det är nu det avgörs om vi ser människorna eller om vi bara ser siffror, omskrivningar och illegala. Sedan skickades en, på internet, dödshotad iväg med motiveringen att få afghaner har internet.

Stefan sa: Nu är det dags att Europa står upp för människans okränkbara värde och rätt, som vi i våra deklarationer och avtal svurit att värna. Det ska Sverige stå upp för. Det står vi upp för här i dag. Sedan skickades ensamma ungdomar till ett land där de aldrig varit, till ett land där de inte har några kontakter.

Gustav sa: Det var inga illegala som var instängda i en lastbil, det var människor. Det finns inga illegala barn som försöker ta sig över Medelhavet, det finns bara barn. Sedan ökade han resurserna och skärpte jakten på dem som stämplats som illegala i Sverige.

Stefan sa: Miljoner människor är på flykt undan krig och fruktansvärd terror, människor som du och jag med drömmar och förhoppningar, men som tvingas fly undan bomber med sina barn i famnen. På vägen riskerar de sina liv – i trånga lastutrymmen, i containrar, i sjöodugliga båtar. Sedan åkte han till EU och drev på för den politik som låtit tusentals människor drunkna i Medelhavet varje år.

Gustav sa: Den som flyr har inget val. Ingen människa är illegal.  Bojan väljer foten, vi valde att vandra. Sedan föreslog han fotboja för utvisade.

Stefan sa: Tanken var aldrig, aldrig, att det europeiska samarbetet skulle vara ett sätt att stänga människor på flykt ute, utan lagliga vägar för att kunna söka asyl. Tanken var aldrig att medlemsländerna skulle ägna sig åt ett svarte-petter-spel där den med sämst politik kommer undan ansvar. Nu måste vi återigen bestämma vilket Europa vi ska vara. Mitt Europa tar emot människor som flyr från krig, solidariskt och gemensamt. Mitt Europa bygger inte murar, vi hjälps åt när nöden är stor. Sedan åkte han ner till EU-mötet och drev på för att EU skulle betala Turkiet 10-tals miljarder för att hindra fler flyktingar att ta sig vidare från Turkiet och för att Turkiet skulle ta emot flyktingar som EU skickar tillbaks.

Gustav sa: Jag vill tacka för det otroliga engagemang som Sverige står för men även lova att det bär vi nu vidare i politisk handling. Både för att säkerställa att Sverige är beredda att ta emot flyktingar och för att ge flyktingar en bra start och möjlighet att bygga sitt liv. Sedan införde regeringen en flyktingpolitik som han kallade för ”skitpolitik”, och  som han såg skulle leda till ”fruktansvärda konsekvenser”.

Stefan sa: Den sorg vi alla delar ska vi omvandla till handlingskraft. Nu måste vi agera. Sverige ska fortsätta att ta sitt ansvar. Men det räcker inte. Hela Europa måste göra mer. På tisdag träffar jag Tysklands förbundskansler, Angela Merkel, för att diskutera en plan för hur Europa ska möta den internationella flyktingkrisen. Sedan stängde han Sveriges gränser och la mottagandet på Europas miniminivå.

Gustav sa: I ett Europa där några bygger stängsel, påminner andra om det löfte vi gav efter andra världskriget: ”Envar har rätt att i annat land söka och åtnjuta asyl från förföljelse.” Nu prövas vad det löftet egentligen var värt. När nu det svenska civilsamhället kallar till manifestation för asylrätten är det lätt att tänka: Sverige vaknar.

Sedan förhindrade han flyktingar att söka asyl genom att tvinga transportbolagen att stoppa dem på Öresundsbron och vid andra gränsöverfarter.

Stefan sa: Vänner, att ta emot flyktingar kan aldrig vara en uppgift för enskilda personer, eller enskilda organisationer. Det är en nationell uppgift. Och som en nation ska vi ta oss an den. Vi ska fortsätta vara ett land, som bär solidariteten som vår största stolthet. Sedan drev han tillsammans med SD och MP igenom en 170-gradig vändning av flyktingpolitiken, till en riktning som bara SD hade gått till val på.

Gustav sa: När människor vänds mot varandra har vi snart ingenting kvar. Berättelsen från pappan som försökte rädda sin familj undan dödsräderna lämnar oss inte. Vi glömmer inte hur vi kände när han sa att han höll sina barn i handen över Syriens gräns, att han tappade dem till havet när båten sjönk. Tanken att det kunde varit vi för oss samman. Insikten att en förälder bara sätter sitt barn i en sådan båt om den är säkrare än marken man står på är omöjlig att bära ensam. Sedan ställde den rödgröna regeringen människor mot varandra och framställde flyktingarna och flyktingmottagandet som ett hot med det svenska samhället.

Stefan sa: I dag är det inte tid att peka finger. I dag är det tid att hitta gemensamma lösningar: Sedan skyllde han allt på EU och moderaterna.

Jag säger: Jag sörjer med mänskligheten, när detta sker inför våra ögon. Jag sörjer när vår regering beter sig som en liten lort och för en skitpolitik. Men den sorg vi delar ska vi omvandla till handlingskraft. Nu måste vi agera. Den som flyr har inget val. Ingen människa är illegal.

Källa: Det som Löfven och Fridolin sagt är taget från deras tal i september 2015 och en debattartikel i Aftonbladet i samband med talen.

FNs specialrapportör för extrem fattigdom och mänskliga rättigheter har i en ny rapport lyft fram basinkomst som en åtgärd.

Militärens intressen går hela tiden före miljön. Oavsett om det handlar om vindkraftverk i Hanöbukten eller dricksvatten i Vättern.