Radar · Nyhet

Tydlig seger för Macrons rörelse

President Emmanuel Macrons rörelse La République en marche får över 30 procent i den första omgången i det franska parlamentsvalet.

När valet är klart kan Macron få en av de största majoriteterna i parlamentet på 60 år.
I den första omgången får La République en marche 32,3 procent, högerpartiet Republikanerna 21,6 procent och högernationalistiska Nationella fronten 13,2 procent, enligt inrikesdepartementet.
Prognoser, delvis baserade på resultat, visar att Macrons mittenrörelse, tillsammans med allianspartnern Modem, kommer att få mellan 400 och 445 platser av de 577 platserna i parlamentet efter den andra omgången på söndag. Ett sådant resultat skulle innebära att han får en av de största majoriteterna i parlamentet på 60 år.

– Frankrike är tillbaka. Nästa söndag kommer nationalförsamlingen att förkroppsliga vår republiks nya ansikte, sade premiärminister Edouard Philippe triumferande i ett tv-sänt tal under kvällen.

Socialistpartiet som har majoritet i parlamentet i dag, rasar och spås bara få mellan 20 och 30 mandat. Det är ett jättetapp i förhållande till de 277 platser partiet har i dag.
Jean-Christophe Cambadélis, partisekreterare för Socialistpartiet, säger att det inte kommer att finnas något utrymme för demokratisk debatt i parlamentet om Macron vinner den jordskredsseger som prognoserna pekar på, och uppmanar väljarna att stödja Macrons rivaler i andra valomgången.
Cambadélis åkte själv ur parlamentet redan i första omgången, liksom partiets presidentkandidat Benoît Hamon.

Valdeltagandet låg på 49 procent enligt inrikesdepartementet. Det är den lägsta siffran på flera decennier och speglar den känsla av resignation som spritt sig bland Macrons motståndare.
Högerpopulistiska Nationella frontens ledare Marine Le Pen skyllde sitt partis dåliga resultat på landets valsystem, som hon anser gynnar stora partier.

– Detta katastrofala valskolk bör väcka frågan om valregler som håller miljoner av våra landsmän borta från vallokalerna, säger hon.

Nationella fronten får enligt prognoserna mellan en och fem platser, jämfört med dagens två. Marine Le Pen själv vann med 44 procent i sin valkrets i norra Frankrike och ser ut att segra i andra valomgången.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel gratulerar Frankrikes president Emmanuel Macron till ”hans stora framgång” i parlamentsvalet.
”Förbundskansler Merkel: Mina innerliga gratulationer till Emmanuel Macron för hans stora framgång i första omgången. En röst för reformer”, twittrar hennes talesperson Steffen Seibert.
Den nye franska ledaren verkar ha påbörjat ett starkt samarbete med Merkel under sina fyra veckor vid makten, trots skillnader i flera frågor, inklusive euron.
Macron valde Tyskland och Berlin för sin första resa utomlands som president och träffade Merkel bara några dagar efter att han svors in förra månaden.

Franska valet