Radar · Nyhet

Sipilä lämnar in regeringens avskedsansökan

Finlands statsminister Juha Sipilä väntas i dag besöka president Sauli Niinistö, för att lämna in regeringens avskedsansökan. Därmed börjar officiellt arbetet med att hitta en ny regering, där en borgerlig fyrpartikoalition framstår som det troligaste alternativet.

– Regeringen har ju ännu inte bett om avsked formellt. Vi följer med. Vi jobbar med att kunna besvara statsministerns frågor när de kommer. Som vi sagt tidigare är vi villiga att sätta oss vid förhandlingsbordet ifall det är så att frågan kommer, säger liberala Svenska folkpartiets partisekreterare Fredrik Guseff till nyhetsbyrån FNB.

Hans parti har, liksom Kristdemokraterna, sagt sig vara öppna för diskussioner för att samregera med Centern och Samlingspartiet. De båda partierna meddelade i går meddelade att de inte kan fortsätta regera med Sannfinländarna, efter att det valt den främlingsfientlige Jussi Halla-aho till ny partiledare. Om de inte lyckas hitta ett nytt regeringsunderlag väntar nyval.

Finland har inte på senare tid, om någonsin, haft en sådan regeringskris som nu. Avhoppare har förekommit förut, men det är ovanligt att en grupp så gott som slängs ut, säger Markku Jokisipilä, som är chef riksdagsforskningen vid universitetet i Åbo.

– Den risk som det innebar att ta in Sannfinländarna i regeringen förverkligades fullständigt i omröstningarna under veckoslutet. Under en eftermiddag förvandlades partiet till något helt annat, säger han till FNB, med hänvisning till att Jussi Halla-ahos anhängare i partiet tog ledningen.

Man får enligt Jokisipilä gå tillbaka till tiden före 1987 för att finna en liknande situation som den nu uppkomna. Nyval har senast hållits hösten 1975.

Forskaren Mari K Niemi anser att den nuvarande regeringskrisen kan leda till att Finland varaktigt får ett regeringsodugligt medelstort parti. Hon jämför med Sverigedemokraternas ställning i Sverige.
Halla-aho eftersträvade troligen ett mycket krångligt regeringssamarbete som skulle ha irriterat Samlingspartiets väljare.
Ett fortsatt regeringssamarbete skulle ha blivit svårt att motivera och Mari K Niemi är inte förvånad över lösningen.

– Sannfinländarna blev ett ganska annorlunda parti, säger hon.

– De saker som tidigare sades på nätet, uttalas nu ljudligt av partiets ordförande och viceordföranden. Om regeringssamarbetet hade fortsatt, så skulle de ha yttrats från ministertaburetter, säger hon.

Hon säger att statsminister Juha Sipilä (C) och finansminister Petteri Orpo (Saml) ville få det att framstå som att de övervägde ett fortsatt regeringssamarbete. På det viset kan Halla-aho inte lika lätt framställa sig som en diskriminerad person.

Sannfinländarnas viceordförande Laura Huhtasaari skriver på Facebook att överläggningarna i går morse bara var en kuliss. Enligt Huhtasaari hade de två andra regeringspartierna bestämt sig i förväg att inte fortsätta regeringssamarbetet.

Sannfinländarnas ledarbyte

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV