Radar · Nyhet

Politiken flyttar ut i förorten – i en vecka

Ett Almedalen i förorten. Under nio dagar ska Järvafältet i nordvästra Stockholm bli centrum för svensk inrikespolitik. Först ut i talarstolen är Feministiskt initiativs Victoria Kawesa som vill använda sin dag till att sprida hopp om politisk förändring till förortens unga.

I många av städernas förorter är valdeltagandet långt under riksgenomsnittet. I ett av Rinkebys valdistrikt röstade bara fyra av tio i det senaste valet. Det vill initiativtagarna till Politikerveckan Järva ändra på. På Spånga idrottsplats, några stenkast från Rinkeby, ska seminarier, föreläsningar och partiledartal avlösa varandra under nio dagar.

När Politikerveckan inleds på lördag intas talarstolen av Sveriges färskaste partiledare, Victoria Kawesa. I två månader har hon och Gudrun Schyman lett Feministiskt initiativ. De misstankar om plagiat i rollen som genusforskare som riktats mot henne och nu utreds av polis hindrar henne inte.

– Det är bra att det utreds. Mitt arbete fortsätter som vanligt under tiden, säger hon.

Victoria Kawesa ser fram emot Politikerveckan som arrangeras på hennes hemmaplan. Hon är uppvuxen på Järvafältet och tillbringar mycket tid där.

– Det innebär att jag vet vilken typ av problem man brottas med. Jag ser att det inte går framåt när det gäller samhällsservice, trångboddhet och arbetslöshet. Tilliten till politiken som verktyg för förändring är låg, säger hon.

Victoria Kawesa vill använda sin egen person för att sprida hopp bland förortens unga.

– Det betyder något att en person från Järva kan bryta ner alla dessa barriärer av bly och bli Sveriges första svarta partiledare, säger hon.

I SCBs majmätning samlade Fi inte ihop tillräckligt stöd för att få en egen stapel, utan sorterades in under ”övriga partiers” dryga 2 procentenheter. Men Victoria Kawesa tror att riksdagen är inom räckhåll.

– Vi känner att det finns en längtan efter en politik som inte ser människor som kostnader. Vi tror att de frågor vi driver om arbetstidsförkortning, pensioner och anti-rasism kommer göra skillnad, säger hon.