Radar · Nyhet

Kris i Qatar när regional maktkamp skärps

Osama Faisal/AP/TT | Qatars emir Tamim bin Hamad al-Thani på ett GCC-möte i Doha.

Qatar anklagas för att stödja terrorism och isoleras av flera grannländer. Men den diplomatiska krisen ska också ses i ljuset av konflikten mellan de regionala stormakterna Saudiarabien och Iran, enligt en expert.

Mörka moln tornar upp sig över Persiska viken. Qatar anklagas för att stödja terrorism och Gulfländerna Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Bahrain har brutit de diplomatiska förbindelserna. Egypten har fattat samma beslut och liknande tongångar kommer från Libyen och Jemen.

Stora flygbolag ställer in sina flighter och Saudiarabien stänger sin viktiga landgräns och stoppar exporten av socker till Qatar. I Gulfstaternas samarbetsråd (GCC) är det nu bara Kuwait och Oman som upprätthåller förbindelserna med Qatar, som är mitt uppe i förberedelserna inför fotbolls-VM 2022.

– Landvägen från Saudiarabien är den stora livlinan för Qatars livsmedelsförsörjning. Stängs landgränsen för lastbilar blir försörjningsläget mycket allvarligt, ett strypgrepp, säger Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker vid Utrikespolitiska institutet.

Nyheten om den stängda gränsen rapporteras ha skapat rusning till livsmedelsbutikerna i Doha.

– Jag har aldrig sett något liknande. Folk hade vagnarna fulla med mat och vatten, säger en person till Doha News.

Åtgärderna är långt mer kraftfulla än 2014, då Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Bahrain kallade hem sina diplomater från Doha efter anklagelser om att Qatar stödde militanta grupper. Nu motiveras beslutet med rädsla för terrorism och extremism.

Qatar ”omfamnar ett flertal terror- och sekteristiska grupper som syftar till att störa stabiliteten i regionen, inklusive det Muslimska brödraskapet, Isis och al-Qaida, och främjar ständigt gruppernas budskap och planer genom sina medier” enligt ett uttalande i den saudiska nyhetsbyrån SPA.

Qatar slår tillbaka och beskriver åtgärderna som omotiverade, grundade i ”påståenden och anklagelser som inte baseras på fakta”.

Krisen är också en följd av det upptrappade läget mellan två regionala stormakter. Sunnimuslimska stater – med Saudiarabien i täten – har med oro sett på hur det shiamuslimska Iran stärkt sitt inflytande. Att Qatar inte ställt in sig i ledet och nyligen gratulerade Hassan Rohani till segern i det iranska presidentvalet sågs inte med blida ögon i Riyad.

– Det handlar egentligen inte så mycket om Qatar, utan om en irritation över landets roll i regionen. Att de har kontakt med Iran, att de har stöttat det Muslimska brödraskapet, att de inte följer GCC-ländernas mönster. Saudiarabien vill få bort arabiska kontakter med Iran, säger Hammargren.

Hammargren tror inte att eskaleringen hade skett under Barack Obamas tid som president i USA. Att Donald Trump valde Riyad som första stopp på sin första utlandsresa i ämbetet har påverkat utvecklingen, tror hon.

– Saudiarabien har stärkt självförtroende efter Trumps omfamning och det enorma vapenavtal som tecknades. Det här är farligt, vi behöver inte fler brutna diplomatiska förbindelser i Mellanöstern, vi behöver fler kontaktytor.

– Den politik som förs nu kan i värsta fall leda till nytt krig i Persiska viken.

Qatar

Stat och emirat på Arabiska halvöns östkust, med landgräns mot Saudiarabien i söder. Huvudstaden Doha har drygt 500 000 invånare.

Statsöverhuvud är emiren Tamim bin Hamad al-Thani, som har all makt. Politiska partier är förbjudna och det finns inget parlament. Oljeproduktion står för en stor del av landets BNP.

Statsreligion är islam. Den dominerande inriktningen är en strikt, sunnimuslimsk tolkning, av islam som kallas wahhabism.
Andelen shiamuslimer beräknas till mellan 5 och 15 procent.

Källa: Nationalencyklopedin

Åtgärder mot Qatar

Gulfstaterna Saudiarabien, Förenade arabemiraten och Bahrain bryter förbindelserna med Qatar. Egypten har fattat samma beslut, precis som Jemens internationellt erkända regering och en av Libyens två rivaliserande regeringar. Önationen Maldiverna bryter också sina förbindelser med Qatar.

Beslutet innebär:
– Omedelbart brutna diplomatiska förbindelser med Saudiarabien, Förenade arabemiraten och Bahrain, som gett sina diplomater 48 timmar på sig att lämna Qatar. Det är första gången sedan 2014, då samma länder återkallade sina ambassadörer från Doha, vilket berodde på landets stöd till Muslimska brödraskapet.
– De tre Gulfstaterna stänger sitt luftrum och maritima territorium för Qatarflygningar och sjötransporter, förbindelserna ska upphävas inom 24 timmar. Även Egypten avbryter flygtrafiken till och från Qatar. Inga flygplan från Qatar kommer att tillåtas i egyptiskt luftrum.
– De tre Gulfstaterna har förbjudit sina medborgare att resa till Qatar.
– Saudiarabien, Förenade arabemiraten och Bahrain har beordrat sina medborgare – besökare och boende – att lämna Qatar inom 14 dagar. Beslutet strider mot ett GCC-beslut om lika rättigheter kring rörlighet och boende för alla medlemsstater.
– Saudiarabien har stängt sina gränser mot Qatar.
– Endast qatariska pilgrimer kan resa till Saudiarabien för att besöka islams heligaste platser.
– Qatar har uteslutits från den saudiledda militärallians som strider i Jemen.
– Egypten bryter också de diplomatiska förbindelserna och stänger sitt luftrum och sina hamnar för alla Qatar-relaterade transporter.

Källa: Reuters, AFP

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV