Radar · Nyhet

Ilskna protester efter dådet i Afghanistan

Afghansk polis sköt varningsskott och satte in vattenkanoner för att hindra demonstranter från att ta sig förbi en polisavspärrning och marschera mot presidentpalatset.

Demonstranterna kräver att president Ashraf Ghani och hans regering avgår efter den blodiga terrorattacken i Kabul på onsdagen i förra veckan. Minst 80 människor miste livet och över 460 skadades i dådet, som visade på förmågan för terrorgrupper att slå till även i huvudstadens mest säkra distrikt där presidentpalatset och utländska ambassader huserar.

Totalt samlades i fredags över 1 000 demonstranter i närheten av platsen där bilbomben detonerade.

– Det internationella samfundet måste sätta press på regeringen och tvinga den att avgå, säger Niloofar Nilgoon, en av relativt många kvinnor som deltog i protesten.

– Den är inte kapabel att leda landet.

Många demonstranter stämde även in i kraven på att regeringen ska avrätta fångar från den talibananknutna grupp som underrättelsetjänsten pekat ut som ansvarig för dådet.

Ahsraf Ghani väntas, enligt källor till AFP, godkänna att 11 talibananknutna fångar avrättas som en hämnd för dådet. Talibanerna hävdar att de inte är inblandade och har varnat regeringen för att göra verklighet av planerna.