Radar · Nyhet

Blommor och kärleksbudskap i terrorns London

Vid avspärrningarna efter terrordådet samlas Londonbor i gemensam förstämning och chock. ”Vi är här för att fördöma dådet, hedra offren och dela de anhörigas smärta”, säger en man som klistrar upp affischer med kärleksbudskap vid Southwark Street.

Ett hundratal människor har samlats vid avspärrningarna på Southwark Street. Beväpnad polis finns bakom plastbanden – ibland kommer nya kollegor till platsen i stålgrå polisbussar för att byta av dem. Hemmagjorda affischer med kärleksbudskap har klistrats upp på husväggarna. Enstaka buketter ligger strödda på marken.

– Det var inte här de dog. Buketterna ligger här eftersom vi inte tillåter någon att gå till platsen där attentatet ägde rum, inte ens för att lämna blommor, säger en polis.

Brandbilar och ambulanser med blinkande lampor står en bit upp på St Thomas Street. Ett tiotal poliser med neongröna västar och polisens karaktäristiska svarta hjälmar vaktar avspärrningarna. Bakom dem finns ett 30-tal journalister, merparten från utlandet.

En man i 30-årsåldern, som inte vill gå ut med sitt namn eftersom han har sin familj i Irak, klistrar upp affischer med kärleksbudskap.

– Vi är här för att fördöma dådet, hedra offren och dela de anhörigas smärta.

Han tycker att det är viktigt att inte bara den lilla extremistiska och ofta högljudda minoriteten får komma till tals, utan även den tysta majoritet som de flesta muslimer är en del av, framhåller han.
Han tycker också att USA och EU måste sluta stödja rika gulfstater som enligt honom sponsrar terrorism.

– Bara för att de har oljan vill alla vara deras vänner, men de står för samma extremistiska ideologi som IS, säger han.

Vid avspärrningarna finns Sophie Gough, 31, som är på väg hem från en brunch. På lördagen kom hon till Borough Market en halvtimme efter attentatet. Då var det poliser överallt, säger hon.

– Polisen gjorde verkligen ett bra jobb. De var snabbt på plats och spärrade av området.

Hon tror att det är svårt att förhindra liknande attentat i framtiden.

– Jag tror att säkerhetstjänsten gör sitt bästa, men det finns helt enkelt för många människor som vill begå terrorattacker. Det låter kanske deprimerande, men tyvärr är det nog sant, säger hon.