Energi · Syre tipsar

Ta nattåget i sommar

Redaktionens favoriter:

Det fanns en tid när nattåget var ett självklart val framför flyget för längre resor i Sverige och Europa. För egen del minns jag särskilt hur enkelt det var att ta sig till Paris och hur tågluffarnätter i liggvagn innebar både billigt härbärge och smidig resa. Med snabbtågen och framför allt lågprisflyget försvann med tiden allt fler linjer. De svenska nattågen har överlevt men hotas ständigt av nedläggning.

Till förlusterna hör bland annat alla oväntade trevliga samtal som så lätt uppstår under en lång resa i nattkupé  – men det är förstås miljöskäl som ligger bakom dagens nyvakna nattågsdebatt. Genom att välja nattåget i sommar deltar du i kampen för att behålla de linjer som ännu finns kvar.

På denna sida finns en lista över nattåg i Europa: back-on-track.eu/list-of-european-night-trains

Här finns Naturskyddsföreningens guide till Europas nattåg: www.sverigesnatur.org/gron-guide/rullar-europas-nattag/

Till Berlin reser du smidigt med nattåg via: www.snalltaget.se

Kunnig hjälp för bokningar i Europa finns att få hos Centralens resebutik i Kalmar: www.resebutik.se

Bokningar görs annars oftast via olika länders tågsajter. Det kan vara svårt att överblicka möjligheterna och det finns sajter som underlättar resor över gränserna: www.trainline.eu
seat61.com

Det finns också möjligheter att skaffa och dela tågkunskaper på Facebook, bland annat i gruppen ”Tågsemester” och via sidan ”Vi som inte flyger”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV