Radar · Nyhet

Norska LO bojkottar Israel

Norska LO har röstat för en bojkott av Israel. Bojkotten ska slå kulturellt, ekonomiskt och akademiskt. Beslutet fördöms av israeliska politiker, diplomater och fackförbund.

Norska LO-ledningen stöder ingen bojkott, ändå valde kongressen att rösta för en sådan med 197 röster mot 117. Kongressen gick därmed emot den nytillträdde LO-basen Hans-Christian Gabrielsen, som enligt NRK varnat ombuden för en bojkott då en sådan kan drabba palestinska arbetare.

Histadrut, Israels största fackliga organisation, motsvarande LO, är mycket besviken över beslutet. I ett mejl till Arbetet Global skriver Avital Shapira-Shabirow, chef för Histadruts internationella sekretariat: ”Det skulle vara bättre om organisationen koncentrerar sig på att främja positiva agendor mellan parterna snarare än att anta den här eländiga resolutionen som diskriminerar Histadrut och dess arbetare.”

LO Norge har nu också uppmanat landets regering att erkänna ett Palestina enligt de landgränser som fanns 1967. ”Regeringen är starkt emot denna bojkott”, skriver Norges utrikesminister Borge Brende på Twitter. ”Vi behöver samarbete och dialog, inte bojkott”, fortsätter Brende.

LOs främsta allierade, det socialdemokratiska Arbeiderpartiet, kritiserar också beslutet.

– Jag är emot bojkott. Jag tror inte det för oss närmare de mål vi strävar efter, nämligen en politisk lösning mellan israeler och palestinier, upprättandet av en palestinsk stat och främjandet av mänskliga rättigheter, säger partiledare Jonas Gahr Støre till nyhetsbyrån NTB.

Hos LO i Sverige finns emellertid inga planer på att gå samma väg som i Norge.

– I Sverige vill vi verka för att finna en tvåstatslösning och att Israel upphör med ockupationen av Palestina. Vi samarbetar därför med det israeliska facket Histadrut, säger Oscar Ernerot, ILO-expert på LO.