Energi · Mat med Jenny

Mässa, havre och snabbmat

Snabbmatsrestaurangen Taku-taku är helt nyöppnad och trots att det bara finns en restaurang än så länge, är planen att erövra hela landet.

Den 10 juni öppnar Djurrättsalliansen åter dörrarna till Sveriges största vegoevent. Vegomässan är tillbaka för 11e gången, och för andra året i rad håller mässan till i Nacka Strandshallen i Stockholm. Mässan är givetvis helt vegansk och i utställarlistan återfinns över 80 utställare. Bland de större namnet hittas Anamma, Bubs, Ekko gourmet, Go green, Lovice och Planti, men även lokala aktörer som Matapoteket och Vegantårta.se.

En av de mest spännande aktörerna är kanske finska företaget Gold & green med den havrebaserade produkten Pulled oats, som Syre tidigare skrivit om. Pulled oats har just blivit framröstad som årets livsmedel i Finland och den testas just nu i flertalet Stockholmsbutiker. Pulled oats finns i smakerna naturell, tomat, rökt paprika och bladpersilja samt kaffirlime, sesamfrö och ingefära.

Den restaurang som är först med att addera Pulled oats till sin meny, är den helt nya snabbmatsrestaurangen Taku-taku i Sickla. Taku-taku erbjuder bland annat rätter som bhangra tacos, ssäm och tempel bowls och maten beskrivs som slow cooked food. Planen för Taku-taku är att bli en nationell kedja och senare i år öppnas en restaurang även på Södermalm i Stockholm.

Fotnot: Även Syre är på Vegomässan.

Annas veganska ostar prisas med stipendium

Syre har tidigare berättat om Anna Lundström från Dalarna, som under 2016 jobbat flitigt med att producera veganska ostar med traditionella hantverkstekniker. Nu har hennes företag Maisha deli, med varumärket Maybels, tilldelats Åforsk entreprenörsstipendium under Sveriges innovationsriksdag. Maisha deli är en av tolv entreprenörer som nu vunnit 200 000 kronor vardera.

– Det är en stor ära att bli bekräftad och erkänd genom Åforsk stipendium. Stipendiet gör det också möjligt att snabbare komma vidare i processen och ut på marknaden, säger Anna Lundström.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV