Energi · Syre tipsar

Maskrosor blir solskensgott

När våren ska bli sommar och den gröna gräsmattan lyser gul, vad gör man då? Njuter av maskrosorna där de står, förstås, och tänker på bina, som tycker mycket om deras nektar och pollen. Men maskrosorna är bra för oss människor också – bland annat är de rika på C-vitamin.

Att man kan göra maskrosvin av blommorna känner de flesta till, liksom att bladen smakar gott i en sallad. Men visste du att knopparna smakar gott, lite nötaktigt, stekta i en god olja? Eller att man kan koka blommorna till en sirap som liknar honung till både smak och utseende? Eller en marmelad som smakar sommar och sol?

Maskrossirap

Du behöver: • en halv liter maskrosblommor eller maskrosblomblad
• en halv liter vatten
• en liter råsocker
• en matsked rivet skal av ekologiska citroner (om du vill)

Gör så här: Börja med att skaka och skölja blommorna för att få bort skalbaggar och andra småkryp som inte vill ingå i sirapen.

Plocka sedan av de gula blombladen. Man kan göra sirap på hela blomman, men då får den en lite beskare smak. Om du gillar det är det förstås ingen mening med att rensa, men annars är det bättre.

Lägg blommorna och blombladen i en gryta tillsammans med citronskalen och låt det hela puttra i cirka 20 minuter. Låt sedan blandningen stå och dra tills den har svalnat.

Sila vätskan genom en saftsil och häll tillbaka den i grytan. Blanda i sockret och låt röran koka upp. Låt den koka tills den blir trögflytande, ungefär som honung. Det tar ungefär en timme. Tänk på att sirapen blir tjockare när den svalnar. Om du testar konsistensen på ett fat som har stått i frysen är det lättare att bedöma.

Häll upp sirapen i burkar med tättslutande lock.

 

Maskrosorna ger marmeladen en mjuk och blommig ton. Foto: Morguefile

Nötaktiga maskrosknoppar

Du behöver: • en näve knoppar per person ungefär
• olja att steka i
• lite salt
• några droppar citronsaft.

Gör så här: Skölj knopparna och rensa bort de gröna blomfästena. Stek knopparna i olja några minuter. Smaka av med salt och citron och servera.

Marmelad med maskrosor

Du kan göra marmelad på bara maskrosor, socker och kanske lite rivet citronskal. Men du kan också blanda in dem i till exempel en apelsinmarmelad. De ger en mjuk, blommig smaknyans som rundar av det syrliga.

Du behöver: • en halv liter maskrosblomblad
• en ekologisk apelsin, gärna lite omogen (för då innehåller den mer pektin)
• 5 deciliter vatten
• 3 deciliter råsocker.

Gör så här: Borsta apelsinen i varmt vatten. Var speciellt noga om du inte kan få tag i ekologiska apelsiner eftersom det annars kan vara mycket bekämpningsmedel i skalet.

Skär bort den vita hinnan och skär apelsinerna i småbitar. Kärnorna och hinnan lägger du i en bit tunt tyg som du knyter ihop med ett snöre.

Koka frukten tillsammans med maskrosblombladen och knytet med kärnor och hinnor i cirka 45 minuter. Ta sedan av grytan, rör i sockret och låt alltihop koka kraftigt utan lock i 10–15 minuter. Håll ögonen på marmeladkoket så det inte kokar över.

Testa konsistensen med marmeladprovet: ös upp lite marmelad på ett fat som har stått i frysen en stund. Dra en ränna i marmeladen med en sked. Om rännan flyter ihop behöver marmeladen koka lite till. Om rännan blir klar är marmeladen färdig.

Ta bort grytan från plattan och vänta några minuter. Ta sedan upp knytet med kärnor och hinnor och skumma marmeladen.

Ös upp marmeladen på rena, heta burkar och sätt på lock. Vänta några dagar innan du äter den, för att konsistensen ska bli riktigt bra. Förvara marmeladen svalt.