Radar · Nyhet

MP föreslår skattefri delning

Miljöpartiet vill att det ska vara skattefritt upp till 40 000 kronor att hyra ut sin bil, sina prylar eller sitt boende. Partiet vill att fler ska dela sina prylar med andra.

Förslaget syftar till att uppmuntra människor att delta i den så kallade delningsekonomin. Biträdande finansminister Per Bolund (MP) pekar på att många smarta delningstjänster i form av appar växer fram.

– Ett av hindren är att man inte riktigt känner till vilka regler som gäller och vilka regler man måste följa. Då vill vi göra det så enkelt som möjligt genom att ha skattefrihet upp till 40 000 kronor för att man hyr ut en brudklänning som hänger i garderoben, eller en borrmaskin eller en barnvagn, säger Bolund.

Miljöpartiet vill minska behovet av att köpa nytt så att naturens resurser utnyttjas bättre. Enligt en utredning som presenterades tidigare i vår så går 98 av 100 kronor av svenskars konsumtion åt till att köpa nya saker.

Bolund anser också att det behövs översyn av reglerna för tjänsteföretag för att underlätta delningstjänster mellan privatpersoner. Ett exempel är om regler som gäller för restauranger också behöver gälla för personer som lagar middag för andra i hemmet.