Radar · Nyhet

Desperat flykt undan dödlig cyklon

Cyklonen Mora har dragit in över Bangladesh. Minst två människor har dödats av fallande träd och 450 000 har lämnat sina hem i lågt belägna kustsamhällen.

Ovädret drog in över kusten mellan Cox’s Bazar och hamnstaden Chittagong i östra Bangladesh under morgontimmarna. De bangladeshiska myndigheterna hade siktat på att få en miljon människor i området att ge sig av – hittills har omkring 450 000 lämnat sina hem.

– De har evakuerats till minst 400 härbärgen, skolor och offentliga byggnader i kustområdena, säger Golam Mostofa som samordnar evakueringen.
Minst två döda

Byggnader har skadats och träd har slitits upp med rötterna i cyklonens spår. En kvinna och en man har krossats under ett träd som fälldes av vindar med en hastighet på upp till 37,5 meter per sekund, enligt polisen.

Alla fiskefartyg har kallats in och fiskarna uppmanas att hålla dem på land.

Ovädret riskerar att slå hårt mot flyktingläger för medlemmar av den muslimska rohingya-minoriteten, som flytt undan förföljelse i grannlandet Burma.
Omkring 300 000 rohingya uppges befinna sig i området.

Skadorna på flyktinglägren är omfattande och enligt en lokal företrädare för minoriteten har omkring 20 000 tillfälliga hus förstörts.

– Ingen kom för att varna eller evakuera oss. När stormen kom rusade vi till lokala skolor för att ta skydd, berättar en annan boende i lägren, Mohammad Anam, som flydde till Bangladesh från Burma förra året.

Bangladesh drabbas regelbundet av kraftiga stormar mellan april och december. I maj förra året drabbades den södra kusten av cyklonen Roanu, som dödade 20 personer och tvingade en halv miljon att fly sina hem. Då ledde översvämningar och regn till jordskred, som orsakade de flesta av dödsoffren.

– Men den här gången är vi bättre förberedda, säger katastrofmyndighetens talesperson Abul Hashim.

Cykloner

Källa: Nationalencyklopedin