Energi · I blickfånget

Ta saken i egna händer

I och med att situationen blivit alltmer kritisk ser Uru-Eu-Wau-Wau-folket inte längre någon annan lösning än att ta saken i egna händer. I urfolksbyn Alto Jamari finns inga kommunikationsmöjligheter över det mobila eller fasta telenätet men numer finns tillgång till internet. I en intervju med tidningen Amazonia Real berättar Batuto Uru-Eu-Wau-Wau om deras aktion mot illegala avverkare. De var åtta stycken som lämnade byn på morgonen den 14 februari, Batuto, hövding Taroba, Puruem, Awapú, Monguitá, Uka, Erovak och Boakara.

”Min styvfar, hövding Taroba undrade: ’ska vi skjuta vita med pilbåge?’”

”Vi fann inga vita” berättar Batuto om den första dagen. ”Vi sov i skogen. När det grydde fann vi en väg.”

Efter att ha följt vägen i en timme fann de ett avskogat område och ett trähus. De fortsatte gå och fann snart en ”icke-indian”.

”Vi frågade ’vem gav tillstånd?’ Han sa att han hade tillstånd från lokala myndigheter. Sedan frågade vi om det fanns fler av dem. Han sa att det fanns fler, men att de var fyra timmar bort. Sedan vandrade vi fyra timmar med mannen i handbojor. Vi hittade några föremål, ett skjutvapen och motorcyklar. Vi beslagtog allt. Vi hittade ytterligare två (icke-indianer) och fick information. Resten av dem hade lämnat platsen.”

 

Skogsarbetare utan tillstånd tagna på bar gärning. Klipp från filmen. Foto: Sérgio Cruz/Kanindé

Efter att ha gjort uppskattningar av hur mycket som var avskogat drev de ut inbrytarna från sina marker. De sökte sedan efter fler enligt uppgifterna de fått.

”Vi är ett modigt krigarfolk, vi gick för att se själva. Men vi hittade inte de andra. Vi stannade i männens hydda tills nästa dag och två av oss gick för att få hjälp.”

Den federala polisen kom till urfolksterritoriet först den 17 februari, då krigargruppen redan var tillbaka i sin by.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV