Radar · Nyhet

Människorättsgrupp kritiserar Catalánutredning

TT | Två män kommer inom kort att ställas inför rätta för mordet på Zaida Catalán, hävdar militäråklagare.

Två män kommer inom kort att ställas inför rätta för mordet på FN-svenskan Zaida Catalán. Men utredningen kritiseras.

– Vi tvivlar på myndigheternas vilja att utföra en trovärdig utredning, säger en företrädare för Human Rights Watch.

Två män ska ställas inför rätta för mordet på Zaida Catalán, uppger en militäråklagare i Kongo-Kinshasa.

– När det gäller morden på de två FN-experterna, så är två upprorsmän i förvar, säger militäråklagaren Odon Makutu.

De två männen är anklagade för bland annat mord och terrorbrott. Åklagaren förnekade samtidigt att kongolesisk militär skulle ha varit inblandad i morden.
Människorättsgruppen Human Rights Watch (HRW) misstänker dock att kongolesisk militär kan ha varit delaktig.

– Med tanke på kongolesiska soldater inblandning i mycket av våldet som varit så har vi allvarliga tvivel på de kongolesiska myndigheternas förmåga och vilja att utföra en trovärdig, självständig utredning, säger Ida Sawyer, Afrikadirektör på HRW.

De nya uppgifterna påverkar inte den svenska utredningen, säger förundersökningsledaren Kristina Lindhoff Carleson, kammaråklagare vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm.

– Vi hoppas få reda på vad som händer i Kongo, men det ändrar inte vår utredning. Vår utredning fortsätter oavsett, säger hon.

Utredningen har begärt att få ta del av uppgifter i fallet men ännu har ingen information kommit från de kongolesiska myndigheterna, enligt åklagaren. Inte heller har det kommit någon bekräftelse om att de kongolesiska myndigheterna kommer att dela med sig av information till Sverige.

Inte heller utrikesdepartementet har fått någon information om den stundande rättegången från de kongolesiska myndigheterna, uppger UDs presstjänst för TT.

Zaida Catalán och hennes amerikanske kollega Michael Sharp skulle bland annat utreda anklagelser om övergrepp från regeringsstyrkornas sida när de fördes bort den 13 mars tillsammans med sin tolk. De hittades döda ett par veckor senare.

Catalán, som blev 36 år, begravdes i går eftermiddag i Kalmar domkyrka.

Cataláns uppdrag i Kongo

Zaida Catalán arbetade som expert för en FN-kommitté direkt under FNs säkerhetsråd med uppdrag att övervaka sanktionerna mot landet och utreda misstänkta massakrer.

Den 13 mars rapporterades Catalán saknad tillsammans med expertgruppens samordnare, amerikanen Michael Sharp, och deras tolk, som enligt Sveriges Radio heter Betu Shintela.

Stora delar av Kongo-Kinshasa har präglats av oroligheter och krig under lång tid. UD avråder sedan 2006 från resor dit. Flera miljoner människor har dött som en direkt eller indirekt följd av krigen. Mycket av motsättningarna har kretsat kring naturfyndigheter men har även etniska undertoner.

FNs fredsbevarande insats Monusco är världens största med 22 000 anställda och har pågått i 17 år. Monusco har en årlig budget på över tio miljarder kronor.

Källor: FN, Reuters, The New York Times

Zaida Catalán

• Zaida Catalán var språkrör för Miljöpartiets ungdomsförbund 2001-2005.
• Försökte 2009 att bli invald i EU-parlamentet.
• Var invald i Stockholms stadsfullmäktige 2006-2011. Hon avgick på grund av uppdrag utomlands.
• Var utbildad jurist och arbetade bland annat på Miljöpartiets riksdagskansli. Som politiskt aktiv engagerade hon sig mycket i kvinnors rättigheter, mänskliga rättigheter och hbtq-frågor.
• De senaste åren har hon haft uppdrag som rådgivare i genusfrågor åt olika EU-insatser. Hon har arbetat med EUs polisinsats i Afghanistan, i Kongo-Kinshasa och på det av Israel ockuperade Västbanken.
• I juli 2016 fick hon uppdraget att delta i FNs expertgrupp för Kongo-Kinshasa.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV