Radar · Nyhet

Svensk raps kan bli ny vegomat

Vid Lunds universitet utvecklar forskare en nytt vegetariskt proteinalternativ – från svenskodlad raps. I dag pressas oljan ur rapsfröna och resten blir till djurfoder. Forskarnas dröm är att göra rapsbullar och filéer av de två kilo rapsfrökaka som blir kvar efter att en liter olja utvunnits.

– Denna presskaka innehåller hela 30 procent protein vilket är väldigt mycket. Jämförelsevis innehåller kött 20 procent protein, säger Karolina Östbring,  forskare vid Lunds tekniska högskola, till studenttidningen Lundagard.se.

Tidigare fanns stora mängder glukosinolat  i frökakorna vilket kan vara skadligt för människor men sedan 80-talet har växtförädlingen dragit ner halten rejält, samtidigt som filtreringen gjort att man nu kan få ner glukosinolatet till godkända nivåer.

I nuläget står forskarlaget inför två problem. Det första är att lyckas omvandla den produkt som i dag påminner om rapskvarg till en produkt med tuggmotstånd, det andra är att få bort den mindre goda smaken så att produkten kan kryddas efter behag.