Radar · Nyhet

Isabella Lövin: ”Vi har inte tid att bråka”

Splittring i partiet och opinionssiffror under 4 procent. Men språkröret Isabella Lövin vill inte ändra kurs när Miljöpartiet går till kongress. Grunden är lagd för den gröna omställningen, menar hon.

– Vi har lagt de viktigaste reformerna för att bli en fossilfri välfärdsnation. Nu ska de fyllas med konkret politik, säger Isabella Lövin.

Den gröna omställningen har tagit fart med Miljöpartiet i regeringen. Det budskapet har språkröret Isabella Lövin med sig till kongressen i Linköping nästa helg. Hon talar gärna och länge om de reformer som sjösatts. Senast i raden är det så kallade ”bränslebytet” som bland annat innebär att drivmedelsbolagen ska bli skyldiga att successivt öka inblandningen av biobränsle i bensin och diesel.

– På så sätt det blir mer förnybart i tankarna. Samtidigt ser vi en explosion av laddstolpar runt om i landet, tack vare ”klimatklivet” som vi finansierar tillsammans med kommuner och landsting, säger Isabella Lövin.

Men ännu syns inga utsläppsminskningar. Tvärtom, 2016 vände utsläppen uppåt och steg fyra kvartal i rad, enligt SCB. Isabella Lövin pratar hellre om Naturvårdsverkets prognoser som pekar på att målen för 2020 ligger inom räckhåll med dagens politik.

– Det tar tid att vända en oljetanker, men vi har börjat att ställa om, säger hon.

Samtidigt har regeringen fattat flera beslut som väntas leda till ökade utsläpp. Motorvägsbygget Förbifart Stockholm är ett exempel. Här erkänner Isabella Lövin att politiken inte hänger ihop med utsläppsmålen, men lägger ansvaret på den borgerliga majoriteten i Stockholms landsting som stod fast vid projektet. Men teknikutvecklingen blir lösningen, hoppas hon.

– Jag övertygad om att tekniksprången kommer göra att omställningen går snabbare än man trott. De nya elbilarna är otroligt mycket mer attraktiva än bensin- och dieselbilar.

Många miljöpartister vittnar om ett splittrat parti. Inför kongressen har en grupp som vill slå vakt om partiets ideologi satt ihop ett alternativt förslag till partistyrelse. På den finns fler gräsrötter och färre heltidspolitiker än i valberedningens förslag. För att komma till rätta med vad man uppfattar som en sned åldersfördelning i partiledningen lyfter man också fram två personer över 65 år. En av dem är Karin Olofsson från Tidaholm.

– Grön ungdom är oerhört viktiga för partiet. Men i samhället och partiet behövs också Gröna seniorer, säger hon.

Karin Olofsson vill arbeta för att hålla ihop partiet. Om inget görs åt motsättningarna fruktar hon att det spricker.

– Jag vill inte vara med om det, jag vill att vi ska hålla ihop. Tidigare har vi tagit vara på att det varit spretigt och att vi tänkt olika, det har vi tappat bort, säger hon.
Isabella Lövin vill å sin sida uppmana sina partikamrater att rikta sig utåt, istället för att bråka med varandra.
– Vi måste ställa om samhället nu, vi har inte tid med internt bråk. Vi har så starka krafter emot oss som inte är gröna. Det är de vi måste övertyga om fördelen med ett hållbart samhälle, säger hon.