Energi · Syre tipsar

Massor med näring i nate

Nate växer i mjuka, gröna härvor som gärna sprider sig. Den har små, små vita blommor och tittar du efter noga är bladen kantade med små hår. Det är världens vanligaste ogräs – om man inte betraktar det som mat istället. Nate är en bra proteinkälla eftersom den innehåller alla de livsviktiga aminosyrorna. Den innehåller också mycket C-vitamin och mineraler.

Nate, som även kallas våtarv, växer i hela landet utom i fjällen, i fuktiga kulturmiljöer, alltså på platser med bebyggelse. Den kan plockas hela året utom när det är snö, men är som mest rik på C-vitamin i maj och på hösten. Lättaste sättet att plocka den är att klippa av det saftigaste, grönaste längst upp på växten.

Man kan äta den som den är, mixa ner den i en smoothie, göra en sallad, lägga den i en gryta eller en soppa eller steka den. Smaken är mild och frisk. Vid tillagning krymper den ihop, så ta mycket nate om du ska koka eller steka den. Koka den gärna tillsammans med löktrav, som har en mild vitlökssmak, med lite citron och en god olja.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV