Radar · Nyhet

Optimism och oro i den samiska valrörelsen

Ska alla samer ha rätt till jakt och fiske? Frågan har splittrat samer i generationer och kastar nu åter sin skugga över sametingsvalet. Samtidigt får samerna alltmer gehör hos staten, menar Jakt- och fiskesamerna som vill ha fyra nya år vid makten. Oppositionen pekar å sin sida på hotande exploateringar och en trängd rennäring.

Valrörelsen är i full gång inför samtingsvalet den 21 maj. Håkan Jonsson som anför det ledande partiet Jakt- och fiskesamerna vill få fyra nya år vid makten.

– Vi har satt igång så mycket som vi vill slutföra. Jag tänker inte minst på arbetet med att få en samisk sanningskommission, säger han.

En sanningskommission kommer– om den blir verklighet – att utreda statens övergrepp mot samer genom historien. Det är en av de frågor Håkan Jonsson diskuterar med regeringen.

Den gångna mandatperioden har sametinget fått mer gehör hos den svenska staten, tycker han. Bland annat har Sametinget fått i uppdrag att värna den traditionella kunskap om naturen som finns bland samerna och att föreslå åtgärder för att Sverige ska leva upp till FN-konventionen om biologisk mångfald.

– Vi ser att den lobbing vi bedriver ger resultat, säger Håkan Jonsson.

Oppositionen har en annan bild. Samelandspartiet som har starkt stöd bland renskötande samer beskriver rennäringen som hotad, bland annat av skogs- och gruvbolag.

– Vi har många exploatörer som gör anspråk på betesmarker.  Vi måste jobba för att skydda rennäringen. Kan vi inte ändra synsättet i regering och riksdag måste vi jobba internationellt, säger partiets vice ordförande Britt Sparrock.

Flertalet samepolitiker Syre har pratat med inför valet beskriver det samiska samhället som splittrat. Och det är en gammal tvistefråga som oroar – den om rätten till land och vatten. Samer har rätt till jakt och fiske i områden där man ägnat sig åt det sedan urminnes tider. Men för att hävda rätten måste man vara renskötande same och höra till en sameby. Så säger lagen som skevs 1928 – och som skapat många konflikter mellan samer med och utan renar.

I sametinget finns en klar majoritet för att öppna upp samebyarna så att fler ska kunna nyttja rätten. Ännu så länge har staten hållit emot, trots att FN uttalat att icke renskötande samer diskrimineras.

– Vi har redan tagit beslut i sametinget, nu handlar det om att få med staten. Då krävs ett genomarbetat förslag och det har vi tagit fram nu. Det handlar inte om att man ska fara omkring och skjuta en massa vilt. Det som är viktigt är att alla samer känner sig hemma i sina hemområden, kan ta med sina barn och på det sättet bibehåller den traditionella kunskapen, säger Håkan Jonsson.

Samtidigt finns en oro bland renskötande samer för ökad konkurrens om fler får rätt till jakt och fiske. Det måste en ny lag ta hänsyn till, menar Samelandspartiet.

– Vi får inte slå undan benen på dem som idag lever på renskötsel och får sidoinkomster från jakt och fiske, säger Britt Sparrock.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV