Energi · I blickfånget

En galleria för återbruk

Återbruksgallerian Retuna som invigdes hösten 2015 i Eskilstuna har etablerat sig som ett populärt besöksmål för miljövänner på jakt efter bra grejer. Här kan man finna både det ena och det andra för en billig peng. Allt från uppsnyggade märkeskläder och redesignade möbler till giftfria leksaker och renoverade datorer och cyklar.

Retuna återbruksgalleria är belägen strax nordväst om Eskilstuna centrum, strategiskt placerad i direkt anslutning till en mer eller mindre traditionell återvinningcentral. Skillnaden är att här finns en särskild depå där man kan lämna in allehanda brukbara prylar. Personalen sorterar och fördelar dem mellan gallerians olika butiker som i sin tur snyggar till, renoverar eller redesignar dem. De prylar som inte går att använda hamnar liksom övriga sopor i containrar för annan slags återvinning.

Snyggt och ljust

– Tanken är att man som kund ska komma hit och lämna av exempelvis några möbler som man inte har användning för längre. Sedan går man ett varv i gallerian och kanske hittar en ny jacka. Sedan äter man ekologisk lunch i vår restaurang för att samla kraft till att gå ett varv till och hitta en ny lampa till vardagsrummet. När man åker härifrån ska man känna att man shoppat klimatsmart, säger Anna Bergström som är centrumledare för Retuna.

Utifrån ser byggnaden mest ut som en stor röd kartong. På insidan är den desto mer intressant. Trots att allt som säljs här är både gammalt och använt uteblir loppiskänslan. Det är snyggt, ljust, varmt och högt i tak. Det är dessutom trendigt inrett och utsmyckat med konstverk av återbrukat material. På entrétorget möts man av ett sådant. En hel  björkstam vars lampförsedda lövverk belyser en stor och rund soffa, skapad av armstöd från gamla fåtöljer.

Nusret Sejdic driver en butik och verksamhet där han lagar och fixar till gamla möbler.

Vintagekläder

I second-handbutiken som drivs av Stockholms Stadsmission flanerar människor på jakt efter klipp. Det botaniseras bland kläder, skor, böcker, porslin och allehanda andra ting som de före detta ägarna inte längre behöver.

– Vi får in nya grejer precis hela tiden, i en strid stöm. Det är märkvärdigt vad fina prylar folk lämnar in. Mycket snygga vintagekläder bland annat, säger Charlotta Fliesberg Pantzar som jobbar som arbetscoach och säljare i butiken.
Mitt emot, på andra sidan torget, ligger en butik som säljer återvunna och reparerade cyklar, trädgårdsredskap, sport- och campinggrejer. Enligt en skylt kan man också få hjälp med enklare cykelreparationer.

Försäljaren berättar att butiken använder sitt överskott till att hjälpa arbetslösa i Eskilstuna att få arbete.

Laga och förädla

Är man ute efter gamla och unika möbler går man en trappa upp. Här ligger en spännande möbelaffär som drivs av Nusret Sejdic.

– Vissa saker vi får in är hela och fina, dem säljer vi i befintligt skick. Andra kanske är trasiga eller kantstötta. Då fixar vi till dem genom att laga och förädla. Det kan handla om allt från små åtgärder som att slipa och lacka till större som att bygga om och kanske lägga till ornament för att dölja skavanker. Det ligger många timmars arbete bakom vissa objekt, säger han.

I lokalen intill driver Eskilstuna Folkhögskola sin ettåriga utbildning Recycle design – återbruk.

– Anledningen till att man förlagt utbildningen här är att eleverna ska ha fördelen av att befinna sig mitt i materialflödet med andra aktörer i branschen som nära grannar, säger Anna Bergström.

Genom det stora skyltfönstret kan man se vad de pysslar med.

I dagsläget är antalet butiker i gallerian ett tiotal. Utöver dessa finns en klimatsmart restaurang. Dessutom gästas entrétorget kontinuerligt av pop-upbutiker med klimatsmarta grejer. Här anordnas också kläd- och leksaksbytardagar med jämna mellanrum.

Utbildningscenter

Men Retuna är långt ifrån bara en återvinningcentral och ett shoppingcenter. Det är också ett utbildningscenter.

– Vi anordnar föreläsningar och workshops för alla som vill lära sig mer om klimatsmart leverne. Hit ska människor kunna komma och handla fina återbrukade saker och få kunskap och inspiration om återbruk, kretsloppstänkande och hållbarhet. Vi arrangerar också allmänna visningar för dem som vill se hur det ser ut bakom kulisserna, säger Anna Bergström och tillägger att intresset för konceptet är stort.

– Vi har haft väldigt många besök här sedan vi öppnade, av privatpersoner, företag, organisationer och kommuner. Hittills har 30 kommuner varit här på studiebesök. Det känns jätteroligt att så många är intresserade, säger hon.

Anna Bergström är centrumledare för Retuna. Förutom att köpa återbrukade saker ska man kunna få kunskap och inspiration om återbruk, kretsloppstänkande och hållbarhet, säger hon.

Om Retuna återbruksgalleria:

I de olika butikerna i Retuna kan du köpa:

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV