Radar · Nyhet

Attack mot manifestation i Stockholm

Aktivister från högerextrema Nordisk ungdom attackerade i söndags en manifestation till stöd för ensamkommande flyktingbarn i Stockholm. När polisen kom till platsen tilldelades Nordisk ungdom-aktivisterna en plats där de enligt organisationen Kämpa Sthlm ”kunde gapa och störa med hatiska paroller”. Programmet genomfördes detta till trots.

På en film syns det hur ett 30-tal personer går till attack, skriver tidningen Arbetaren, som också identifierat tre av de ledande personerna och publicerat bilder på dessa.

– De var väldigt hotfulla och skrek saker som landsförrädare men vi ställde oss i vägen så att de inte skulle rusa rakt in bland folk, säger Hanna Höie till Arbetaren.

Hård kritik har riktats mot polisen som menar att de till viss mån kan förstå den men backar inte från beslutet att låta aktivisterna i Nordisk ungdom stå kvar på platsen.

– Lagstiftningen gav oss inget utrymme att flytta dem från platsen. Vi separerade dem från den tillståndsgivna manifestationen och en viss störning får man stå ut med, säger Kjell Lindgren från Stockholmspolisens pressavdelning till Arbetaren.