Radar · Nyhet

Utrotningshotade fåglar räknas via satellit

Den hotade albatrossen är ofta svårräknad då de olika arterna av jättefågeln vanligtvis lever på avlägsna platser och vistas ute till havs. Men nu har forskare lyckats lösa problemet.

Genom att använda satellitbilder från rymden går det att inventera bestånden av de stora vita fåglarna, skriver CNN tech. Enligt ett team av forskare från British Antarctic Survey och Canterbury Museum i Nya Zeeland har man nämligen för första gången lyckats räkna enskilda fåglar via satellit.

Med hjälp av bilder från en satellit vid namn WorldView-3 – som kan se objekt som är så små som 30 centimeter – räknade forskarteamet hela nordliga beståndet av kungsalbatrossen på Chathamöarna, öster om Nya Zeeland, under en avelssäsong. Fågelbeståndets status har tidigare varit svårt att inventera, men eftersom kungsalbatrossen är de enda stora vita fåglarna som lever på den avlägsna plats som studerats har forskarna kunnat utgå från att de vita prickar som uppträder på bilderna är just albatrosser.

– Vi kan se dem mycket bra, säger Peter Fretwell, en av författarna till studien som har publicerats i den ornitologiska tidskriften Ibis.

Forskarna har även studerat arter av albatross på en ö utanför Argentina med hjälp av metoden.

Albatrossen

Källa: WWF

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV