Radar · Nyhet

Bakläxa för sydafrikanska kärnkraftsplaner

En sydafrikansk domstol lägger hinder i vägen för regeringens planer på ny kärnkraft. En miljöorganisation har hävdat att en affär med Ryssland, USA och Sydkorea, om åtta nya kärnkraftverk i landet, strider mot lagen – och nu har de fått rätt.

Planerna på åtta nya kärnkraftverk har kantats av kritik mot kostnaden på motsvarande nästan 800 miljarder kronor och av uppgifter om korruption, rapporterar brittiska BBC. Miljöorganisationen Earthlife Africa driver en intensiv kampanj mot planerna och nu har de alltså ett domstolsutslag i ryggen. Överenskommelsen med Ryssland, USA och Sydkorea som skulle bistå i byggandet har nu ogiltigförklarats.

– Det är en seger för rättvisan och rättsstaten och för det sydafrikanska folket, säger Makhoma Lekalakala, talesperson för Earthlife Africa på organisationens hemsida.

Att miljöorganisationer prövar juridiska vägar för att nå sina mål blir allt vanligare. Ett exempel är den stämning mot den norska staten för planerna på oljeborrning i Arktis som Oslo tingsrätt ska ställning till i november, vilket Syre berättat om tidigare.

Sydafrika är inte ensamma om storskaliga kärnkraftsplaner. Globalt växer kärnkraften som energikälla, inte minst genom stora satsningar på nya reaktorer i Kina och Indien. I höstas presenterade den kinesiska regeringen planer på att bygga 60 nya kärnkraftverk.

I västvärlden byggs däremot få nya kärnkraftverk. De flesta investeringar som görs handlar om att förlänga livslängden på befintliga reaktorer. I Sverige kommer fyra reaktorer stängas under de närmaste åren, då kraftbolagen inte anser dem lönsamma trots den skattelättnad för kärnkraften som regeringen och Alliansen kom överens om i juni förra året.