Radar · Nyhet

Löfven lovade hårda tag mot brottsligheten

Statsminister Stefan Löfven gick hårt åt brottsligheten i sitt första maj tal. Han lovade också en ”patientmiljard” för snabb vård.

– Det är för många som får vänta för länge på vård och vi vill korta den tiden, säger statminister Löfven.

Därför ska regeringen i höstens budgetproposition satsa en miljard kronor årligen. Pengarna ska gå till att korta ned dagens vårdgaranti som innebär att man har rätt att få träffa en läkare inom sju dagar.

Pengarna kan bland annat, enligt Löfven, gå till generösare öppettider, mer resurser och personal på vårdcentralerna. Hur mycket kortare vårdgarantin ska bli vill statsministern inte spekulera i utan hänvisar till en utredning som ska vara klar i juni.

En del av patientmiljarden ska också gå till vad regeringen kallar patienkontrakt för patienter med komplexa vårdbehov. Kontrakten ska vara en sammanhållen plan över alla inplanerade vårdinsatser och innebära en samordning av alla vårdkontakter.

Den rödgröna regeringen har avskaffat Alliansregeringens kömiljard och köerna har blivit längre de senaste åren. Löfven tycker dock inte att det var ett misstag att avskaffa den.

– Det var inte vård efter behov, säger han.

Löfven hävdar att kömiljarden framförallt gynnade förstagångspatienter på bekostnad av patienter med komplicerade behov.

– Det är inte ett sådant system vi ska ha. Det är utdömt av både Socialstyrelsen och Läkarförbundet.

Nyheten presenterades efter att Löfven hållit sitt första förstamajtal på måndagsförmiddagen i Landskrona. Där gick han i ett tåg tillsammans med drygt 300 andra socialdemokrater. Talet höll han inför runt 500 åhörare.

Jobb och välfärd brukar dominera förstamajtal. Denna gång hade dock trygghet och kampen mot brottsligheten en ovanligt framträdande plats.

Löfven nämnde äldre som oroas av att se knarkhandel på gatan, rädsla för att gå hem på kvällen och skottlossningar.

– Jag blir förbannad på riktigt. Brottsligheten kväver vår frihet, den kuvar våra liv. Vi kan aldrig acceptera det. Vi behöver skapa frihet från brott och frihet till trygghet. Det är en uppgift för oss, sade Löfven.

Första maj-tåget hade strax innan passerat förbi en utbränd bil i centrala Landskrona.

Löfven uppgav att han vill införa till exempel jourdomstolar för snabb lagföring av unga brottslingar. Han pekade också på S-löften om tiotusen fler poliser och strängare straff för de som attackerar blåljuspersonal.

– Lyfter du en sten mot en ambulans, då finns inga förmildrande omständigheter, sade Löfven.

Statsministern uppger att han ser kampen mot brottsligheten som en ”ideologisk” fråga.

Löfven tog också upp terrorattacken i Stockholm den 7 april och talade om de fem dödsoffren, bland andra en elvaårig flicka. Statsministern kände vrede mot terroristerna.

– De ska jagas med den samlade kraften i hela den svenska demokratin.

Tidigare på dagen hade LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i Sundbyberg krävt 70 miljarder kronor mer till välfärden de kommande fyra åren.

Löfven gick inte närmare in på LOs utspel, men i sitt tal nämnde han kommande ”massiva nyrekryteringar” i välfärden.

Till journalister sade han inför talet i Landskrona:

– Nu har vi skaffat oss ett starkt ekonomiskt utrymme. Nu ska vi se till att överskottet används till att stärka välfärden, till att anställa fler poliser, sjuksköterskor och lärare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV